Nyheter

Renskötare föreslog att riva kyrkor i Stockholm

Fick applåder av Svenska kyrkans biskopar för förslaget att göra om kyrkor till hotell

Försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och samerna kommer den här helgen att kulminera i ännu en ursäkt från ärkebiskopens sida, den här gången i Luleå domkyrka. Trots det, från samiskt håll finns det de som önskar att kyrkan går mycket längre än så.

LULEÅ. Det är ett smått häpnadsväckande förslag som framförs inne på det fullsatta konferensrummet, fullt av människor i prästkragar och samekläder.

– Riv Clara och Vasa kyrka i Stockholm, säger renskötaren Jörgen Stenberg.

– Det skulle vara jättebra ställen att bygga hotell på.

Antagligen skulle de nybyggda hotellen ge god avkastning till Svenska kyrkan, även om det så klart skulle svida en del då dessa kulturhistoriskt viktiga kyrkor skulle rivas. Det handlar både om materiella värden, men också det andliga livet i huvudstaden skulle få sig en törn.

Trots provokationen möts han av en varm applåd av de församlade, bland annat av ett flertal av Svenska kyrkans biskopar, inklusive sittande och blivande ärkebiskop.

Jörgen Stenberg och Lovisa Mienna Sjöberg berättar om samisk andlighet för Svenska kyrkans ledning.

Historisk ursäkt

Händelsen utspelade sig på Ságastallamat, ett möte som ingår i försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och samerna. Just den här helgen kommer att avslutas på söndag i Luleå domkyrka med att ärkebiskop Antje Jackelén för andra gången ber om ursäkt för historiska övergrepp mot samerna som skett i kyrkans namn.

Det hela ses som en mycket viktig historisk gest. Men försoningsprocessen med samerna handlar inte bara om ord, utan handling, vilket i vissa fall kan visa sig vara svårt.

För även om Jörgen Stenberg på scenen säger sig mena allvar med att han inte skulle ha något emot att riva kyrkor i Stockholm är hans egentliga budskap något helt annat. Det handlar helt enkelt om att visa upp de övergrepp som skett i det som han ser som heligt, i Sápmi, samernas land där han själv är verksam som renskötare i Malå sameby.

Mariann Lörstrand Blind, moderator på Ságastallamat, försoningsprocessen mellan Svenska kyrkan och samer.

Helig mark

– Markerna är min andlighet, markerna är min helighet, min själ, säger han när han på ett känslofullt sätt beskriver hur viktig naturen är i den samiska traditionen.

Men denna för honom så heliga mark är styckad och exploaterad, det allra heligaste har blivit till naturresurser och pengar som redovisas i företagens kvartalsrapporter. Även Svenska kyrkan har sitt ansvar i detta, menar han, då de som skogs- och markägare har sin del av exploateringen av samernas hemland.

– Varför är kyrkans kulturarv mer värd än mina religiösa platser, min andlighet och min helighet, säger Jörgen Stenberg då han utmanar Svenska kyrkans ledarskap.

Samtal under Ságastallamat, med bland annat biskop Andreas Holmberg.

Svårt hemarbete

– Det var ett starkt vittnesbörd, säger ärkebiskop Antje Jackelén till Dagen strax efteråt.

Hon konstaterar att som svensk är det enkelt att höja sin röst för ursprungsfolk i andra länder, exempelvis i Amazonas. Men det är svårare att göra det på hemmaplan.

– Här blir det mer konkret, det svider och gör ont.

Svenska kyrkan har på olika sätt försökt tackla sin historiska skuld, inte minst genom en rad förslag som ska underlätta för samiskt liv i kyrkan. Men frågan är hur man ska ta sig an personer som Jörgen Stenberg?

Kan ni skänka bort kyrkans mark till samebyar?

– Så enkelt är det inte, konstaterar Antje Jackelén.

Hon säger att det fortfarande behövs mer forskning för att reda ut hur kyrkan fått marken som hon äger, och då även få fram fakta om det gått till på rätt sätt.

Dessutom är reglerna kring prästlönetillgångarna, som kyrkans skog är en del av, styrda av ett visst regelverk som inte är helt lätt att upplösa.

Antje Jackelén har precis meddelat att hon slutar som ärkebiskop.

Viktig gudstjänst

Trots att vissa saker fortfarande hänger i luften fortsätter försoningsprocessen mellan kyrkan och samerna. Den här helgen alltså via en symboliskt viktig gest då Antje Jackelén för andra gången ska be samerna om ursäkt i Luleå domkyrka.

– Jag tror att det blir en viktig gudstjänst, säger Antje Jackelén.

---

Fakta: Försoningsprocessen

  • Redan på 1990-talet påbörjade Svenska kyrkan sin försoningsprocess med samerna.
  • Det har bland annat mynnat ut i en vitbok samt en historisk gudstjänst i Uppsala där ärkebiskopen bad samerna om ursäkt.
  • Nu följs det upp med ännu en ursäkt, nu i Luleå domkyrka, för att genomföra denna ursäkt i Sapmi, samernas hemland.

---

Fler artiklar för dig