Nyheter

Lovsång viktigare än både predikan och Bibeln när unga rankar

Unga i frikyrkan rankar vad som är mest avgörande för deras personliga tro i undersökningen “Kristen tro på glid?” • Forskarna bakom undersökningen: Bejaka lovsången - markera inte avstånd

När drygt 200 svenska bibelskolelever listar vilka faktorer som är viktigast för deras kristna tro så hamnar lovsång överst och mamma på tredje plats. Här är hela listan.
– Lovsången är ett sätt att umgås med Gud, säger 19-åriga Julia Wahlstedt.

Lovsångsmusik inom frikyrkan är stundtals ett omdiskuterat ämne. Men för unga vuxna verkar det vara en av de mest betydelsefulla faktorerna för deras kristna tro.

I ett nytt forskningsprojekt har 204 förstaårselever vid tio bibelskolor inom pingströrelsen, Svenska alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan angett lovsång som det mest avgörande för deras tro.

Av de svarande i undersökningen rangordnar 82 procent lovsång som “mycket viktigt” eller “ganska viktigt”, och där 59 procent säger att det är “mycket viktigt”.

På andra plats kommer “egen bibelläsning”, på tredje plats “mamma” och på fjärde plats “ungdomsverksamheten i kyrkan”, när de frikyrkliga unga vuxna rangordnar ett antal olika faktorer efter deras betydelse.

Lyssnar på bussen

Julia Wahlstedt, 19 år, och Vilgot Björk, 16 år, aktiva i Pingstkyrkan i Kungälv, har inte deltagit i forskningsprojektet, men berättar för Dagen att lovsång spelar en stor roll för deras kristna tro.

I ungdomsverksamheten i kyrkan är lovsången ett självklart inslag, där de båda är aktiva musiker och sångare. Vilgot Björk har också lovsång i spellistan i bilen och Julia Wahlstedt brukar lyssna i lurarna när hon går en promenad eller sitter på bussen.

Bönebruset i pingstförsamlingarna har i dag ersatts av hängiven lovsång

—  Fredrik Wenell, teolog och forskare bakom studien “Kristen tro på glid?”

– Det är bra låtar, och ett sätt att tillbringa tid tillsammans med Gud, där jag får känna själslig kontakt, säger Julia Wahlstedt.

Unga vuxna.

– Jag blir lugn och avslappnad när jag lyssnar, och kan vara nära Gud utan att behöva formulera bönen själv. Lyssnandet ger mig kraft och styrka när något tufft ligger framför, säger Julia Wahlstedt.

Unga vuxna.

– Min favoritlåt handlar om att Guds kärlek är villkorslös. Det budskapet är något som jag kan ta åt mig och känna med. Låten är dessutom ruggigt bra inspelad med melodin och rytmen. Lovsången betyder för mig lika mycket som predikan i en gudstjänst, säger Vilgot Björk, som själv är trummis.

Samtidigt uppger Vilgot Björk att lovsång för hans del kanske inte är “topp ett”, utan bland “topp tre”. Han skulle nog sätta hela kyrkans ungdomsverksamhet överst och ungdomspastorn på andra plats när det gäller betydelsen för tron.

---

Fakta: Så här rankar unga vuxna viktigaste faktorerna för sin tro enligt undersökningen ”Kristen tro på glid?”

  • 1. Lovsång
  • 2. Egen bibelläsning
  • 3. Mamma
  • 4. Ungdomsverksamheten i kyrkan
  • 5. Vänner
  • 6. Lokala församlingen
  • 7. Läger och festivaler
  • 8. Pappa
  • 9. Andliga upplevelser
  • 10. Ungdomspastor eller ledare
  • 11. Predikan
  • 12. Pastor, präst
  • 13. Annan vuxen ledare
  • 14. Mor- och farföräldrar
  • 15. Annan i familjen
  • 16. Syskon

De svarande fick ranka de 16 alternativen och ange om de uppfattar dem: Mycket viktig, ganska viktig, varken eller, inte speciellt viktig eller mycket oviktig, för sin tro.

Källa: ”Kristen tro på glid?”

---

Forskarna: Bejaka lovsången - markera inte avstånd

Forskarna bakom rapporten om unga vuxna i frikyrkorna, med rubriken “Kristen tro på glid?”, där enkätundersökningen bland bibelskoleleverna ingår, reflekterar kring att det kan tyckas uppseendeväckande att lovsången får en så framträdande plats bland faktorerna för tron. Men i stället för att markera motstånd framhåller de att en mer konstruktiv strategi troligen skulle vara att bejaka lovsången och använda den i kyrkorna.

– Bönebruset i pingstförsamlingarna har i dag ersatts av hängiven lovsång i mycket större utsträckning. I den frikyrkliga traditionen är det här en helhetsupplevelse som allt mer bär både budskapet och känslorna, och inkluderar kroppen, säger Fredrik Wenell, teolog och lärare vid Akademi för ledarskap och teologi (ALT), och en av forskarna, tillika ledarskribent på Dagen.

Porträtt.

Avancerad teologi

Han pekar samtidigt på att lovsångerna hos exempelvis Hillsong ofta innehåller en mer avancerad teologi än deras predikningar och därför är viktiga för unga vuxna som formar och omförhandlar sin tro. Vidare att det också spelar roll att musiken inte bara är tillgänglig på gudstjänsterna, utan också går att ha i hörlurarna på väg till jobbet eller träningspasset.

Ungdomspastorn: Lovsång ett av många sätt att be

Rebecka Ternvall som är ungdomspastor i Pingstkyrkan i Kungälv, och själv lovsångsledare, är för sin del inte överraskad över att lovsången kommer som nummer ett på listan bland de unga vuxna i enkätstudien.

Unga vuxna.

– Jag är van vid att det är så de unga responderar. Lovsången får för många ge uttryck för vad en relation med Gud kan innefatta – i alla fall för mig personligen. Lovsång är ett av många sätt att både få be och tillbe Gud på, säger Rebecka Ternvall.

Hon berättar att lovsångsgenren är ett naturligt inslag när cirka 50 ungdomar möts i Pingstkyrkan Kungälv på fredagskvällarna. I höst har två nya lovsångsteam bildats i församlingen, där totalt 20 ungdomar själva är med och spelar, sjunger och ärar Gud.

Fotnot: Dagen återkommer med ytterligare artiklar kring rapporten “Kristen tro på glid?” om unga vuxna i frikyrkan, där totalt fem olika studier ingår. Forskningsprojektet är ett samarbete mellan Akademi för ledarskap och teologi (ALT), Institutet för pentekostala studier (IPS) samt pingströrelsen, Svenska alliansmissionen och Evangeliska frikyrkan.

Fler artiklar för dig