Nyheter

USA-pastorer: Utnyttja Halloween till sociala kontakter

Tycker att familjer ska ge bibelskrifter till barn som tigger godis

En växande minoritet av pastorerna i USA råder sina församlingsbor att helt avstå från Halloweenfirande. Men allt fler ser dagen som ett tillfälle att nå ut i lokalsamhället. Det visar en ny undersökning från Lifeway Research.

Halloween är ett sekulärt firande som alltid infaller den 31 oktober, och som har historiska kopplingar till både Allhelgonadagen och gamla skörderiter.

I USA smyckas trädgård och utomhusmiljöer med pumpor med ljus i inför denna dag, medan utklädda barn går runt bland grannarna och tigger godis. I år firas Halloween av drygt tre av fyra amerikaner, enligt uppgifter som Lifeway Research hänvisar till i sin undersökning.

Halloween har inte samma starka koppling till skräck och död i USA som det av olika skäl fått i Sverige, vilket Dagen skrivit om. Men långt ifrån alla kristna är positiva till fenomenet, vilket avspeglas i de telefonintervjuer med 1 000 protestantiska pastorer som Lifeway Reasearch låtit göra.

Tretton procent av pastorerna sa att de uppmanar sina församlingsmedlemmar att helt undvika Halloween – en siffra som stigit med fem procent sedan den förra undersökningen, 2016.

Möjlighet till outreach

Men långt fler pastorer ser tiden kring Halloween som en möjlighet för kristna att skapa nya kontakter och bjuda in till kyrkan. Hela 71 procent av pastorerna uppmuntrande sin församling att bjuda in vänner eller släktingar till evenemang i kyrkan, medan 58 procent ser dagen som ett sätt för kristna att bygga relationer med sina grannar.

– Det är få pastorer som helt struntar i det faktum att så många amerikaner ägnar sig åt Halloweenfiranden, kommenterar Scott McConnell, vd för Lifeway Research.

– Flertalet pastorer fokuserar på firandets sociala karaktär, och uppmanar sin församling att nå ut bland människor utanför kyrkan.

Äldre mer negativa

Påtagligt fler pastorer än tidigare, 34 procent mot 26, uppmanar familjer att dela ut kristna skrifter till de utklädda barn som brukar knacka på under eftermiddagen för be om godis.

Inställningen till Halloween är också en generationsfråga, visar undersökningen. De svarande som var yngre än 55 år var betydligt mer benägna att se dagen som möjlighet någon form av outreach, medan flertalet av de mest negativa till fenomenet återfanns bland de pastorer som var över 65 år, liksom bland afroamerikanska pastorer.

---

Fakta: Halloween

  • Halloween firas alltid den 31 oktober. Namnet kommer av engelskans all hallows eve, “alla helgons afton”, kvällen före alla helgons dag som traditionellt inföll den 1 november.
  • Halloween kom till USA med irländska immigranter på 1800-talet. På Irland sägs firandet ha sitt ursprung i den keltiska samhain, en hednisk nyårsfest då sommaren var slut och vintern började.
  • Redan kelterna ska ha gjort ljuslyktor med utskurna ansikten.
  • Traditionen lär ha introducerats i Sverige av skämtbutiken Buttericks och tog fart på 1990-talet.

---

Fler artiklar för dig