Nyheter

”Vi kallar det inte mobbning innanför kyrkans väggar, även om det är det”

Johnny Foglander: Kristna ledares “mobbning” av varandra är en stötesten för Gud

Förebedjare från nio bönenätverk samlas i helgen till ett drygt dygn av bön för Sverige i Uppsala Life Arena. Initiativet kommer från bibelläraren Johnny Foglander, som tror att splittring kristna emellan är ett hinder för en större andlig väckelse i Sverige.

I ett inspelat budskap på bönekonferensens hemsida förklarar Johnny Foglander att han upplevde sig ha fått ett tilltal från Gud i februari i år, som svar på en fråga om vad som hindrar ett andligt genombrott i Sverige.

– En av de saker som jag har upplevt under min bön och mitt funderande runt detta, att Herren håller emot oss, är att vi i vårt land tyvärr har en lång tradition av en sorts inre mobbning i kristenheten, inte minst bland oss ledare, säger han i videon.

– Jag har tydligt upplevt att Herren kräver är att vi på allvar tar en uppgörelse med det, och [att] Herren ville att bönerörelsen tar ett första steg i en sådan uppgörelse.

Algot Niklasson och Maranata

Till Dagen säger Johnny Foglander att han inte vill ge exempel i nutid på det beteende han menar. Däremot nämner han pingstpredikanten Algot Niklasson, som efter att ha predikat i Östermalms Fria Församling 1951 isolerades och inte kallades att predika i andra församlingar.

Vi kallar det inte mobbning innanför kyrkans väggar, även om det egentligen är det: en tystnadskultur, utfrysning, säger Johnny Foglander.

Johnny Foglander.

Ett annan exempel, menar han, är Marantarörelsen.

– När den kom i slutet av 1950-talet var det en stark omvändelserörelse. Men då förfasade sig andra kristna över att de använde elinstrument i kyrkan och döpte utan dopklänningar, och så kom kritiken och man fick absolut inte besöka dem, säger han.

– Vad jag tror att Herren vill se är ett helande av relationer, men också att vi som ledare tar större ansvar och agerar med större eftertänksamhet och inser att vi är en del av samma kropp. Vi behöver ändra vårt beteende.

Pingst bön

En av dem som kommer att vara på plats i helgen är Fredric Crona, som leder pastorsnätverket Pingst Bön.

– Varje bön är så klart alltid värdefull inför Gud, men det står ju i Bibeln om att det finns en särskild kraft i att komma överens om att be om något. Därför tänker jag att det finns en särskild poäng med att vi står tillsammans på detta sätt, säger han till Dagen.

Vad hoppas du ska komma ut av bönesamlingen?

– Att vi får röra vid Guds hjärta, och också i självrannsakan och förkrosselse fråga om vi gått fel någonstans, och be Gud uppenbara det för oss så att vi kan vända om. Det känns angeläget också med tanke på hur ser ut i Sverige i dag på olika områden. Det är det här våldet, men också andra kriser som sammanstrålar nu.

Även Frälsningsarméns bönenätverk Eldsflamman deltar i satsningen, som flera beskriver som unik genom deltagarnas kristna bredd.

– Ett väldigt enkelt svar på varför vi är med, är vår längtan efter att fler människor i vårt land ska få lära känna Jesus som sin personliga frälsare och herre, säger Peter Jonasson, biträdande divisionschef för Norra divisionen och metodstödjare för andlig utveckling vid Frälsningsarmén.

Han berättar att Eldsflamman, som funnits i omkring 20 år, har knappt 300 personer i sitt nätverk.

Uppsala Life Arena vid Fyrislund.

---

Fakta: Tillsammans för Sverige

  • Bönekonferens som hålls i Uppsala Life Arena den 21 och 22 oktober, med början på fredag kväll. Den avslutas med en “manifestation av försoning och enhet” på lördag kväll.
  • Initiativtagare är Johnny Foglander, tidigare bibellärare på Livets ord och numera pastor i församlingen Echurch.
  • Som inbjudare står nio lokala och nationella bönenätverk: Bönealtare Göteborg, Norden 7:14, Eldsflamman (Frälsningsarmén), Vägen (Svenska kyrkan), Pingst bön, Sverigebönen, Naemi bönehus, Sigtuna bön, Nationell bön,
  • Ingen föranmälan krävs för bönekonferensen, som dock inte kommer att sändas digitalt.

---

Fler artiklar för dig