Nyheter

Våg av gripna präster i Eritrea

Ökad förföljelse av kristna i landet - samtidigt fortsätter ett förödande krig i grannliggande Tigray

En katolsk biskop greps av eritreansk polis i förra veckan när han återvände från en resa till Europa. Det är bara en av flera präster som förts bort utan förklaring i Eritrea under de senaste dagarna. Kristna organisationer har länge varnat för att människorättsbrotten har förvärrats i landet.

När den katolska biskopen Fikremariam Hagos Tsalim landade på flygplatsen i Asmara, Eritreas huvudstad, 15 oktober blev han gripen av eritreansk polis. Biskop Hagos Tsalim var då på väg tillbaka till sitt hemland efter en resa till Europa. Någon förklaring har inte getts till gripandet och varken anhöriga eller katolska kyrkan i landet vet varför han har förts bort, skriver Catholic News Agency.

Det var inte det första gripandet av präster i Eritrea under den senaste tiden. Mihretab Stefanos och broder Abraham, den senare en franciskanermunk, har också blivit gripna av polisen i olika delar av landet, även där utan att något skäl har blivit känt.

Skrev protestbrev

Gripanden kommer i vad som många internationella bedömare ser som en allt värre situation vad gäller religionsfrihet i Eritrea. Sedan 2019 har den eritreanska regeringen använt en lag från 1995 – som begränsar trossamfundens frihet i landet – till att konfiskera egendom från bland annat Katolska kyrkan. Ett exempel på det kom tidigare i år när staten tog över Hagaz Agro-Technical School, en skola med katolsk anknytning.

Dessa överträdelser av regimen fick ett antal organisationer i Storbritannien att skriva ett protestbrev till Eritreas ambassadör i landet, där de lyfte just förföljelse av kristna.

“Vi är fortsatt bekymrade över det kontinuerligt orättvisa, godtyckliga och obestämda fängslandet av eritreanska medborgare under tuffa förhållanden, inklusive hundratals kristna fängslade enbart på grund av sin tro”, skrev bland annat Christian Solidarity Worldwide i protestbrevet.

Kriget plågar befolkningen

I regionen Tigray i det södra grannlandet Etiopien pågår också ett förödande krig mellan militären från Eritrea och Etiopien å ena sidan, och Tigrays rebellgrupp å den andra. Många eritreaner har tvingats in i kriget genom värnplikt.

En katolsk biskop, Tesfaselassie Medhin i Adigrat i östra Tigray, vädjade om hjälp till Tigrays befolkning efter att ha berättat om attackerna med drönare och bombningar, liksom de brist på resurser som följt av det utdragna kriget.

– Ingen kan förstå storleken på smärtan som hela befolkningen måste uthärda under belägringen, utan tillgång till grundläggande förnödenheter under så lång tid, sa biskop Medhin, enligt NCR.

---

Fakta: Eritrea

  • Landet ligger på Afrikas horn och har drygt sex miljoner invånare.
  • Omkring två tredjedelar av invånarna är kristna medan en tredjedel är muslimer.
  • I landet har den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak hållits fängslad i över 20 år.

---

Fler artiklar för dig