Nyheter

Tusentals ställde tv:n i garderoben i protest

Under ett församlingsmöte beslutar Aneby baptistförsamling att medlemmarna ska uppmuntras att säga upp sin tv-licens i protest mot det dåliga innehållet. De kan då inte ana att landets stora tidningar snart kommer att höra av sig och att de kommer att bli navet i en landsomfattande kampanj.

Det är 1972. Sverige har nyligen fått färg-tv och i de flesta svenskars hem kan man numera se en tv-apparat. De få programmen som visas har stort genomslag och det finns de som oroar sig över det nya mediets inverkan på människors liv. En av dem är Voukko Pettersson. När Aneby baptistförsamling samlas till församlingsmöte tar hon därför ordet. Lars-Uno Wessman var med vid mötet och återger vad Voukko sa.

Svartvit bild på Lennart Westlund som bär undan sin tv.

– “Jag har läst i Hemmets vän om en pastor som säger att det är så förskräckligt mycket dåliga tv-program nu, så vi som kristna borde protestera. Så det föreslår jag att vi gör.” Det var inga protester utan förslaget gick igenom med ett rungande ja.

Dagen efter lämnar pastorn Göthe Henriksson in ett referat från mötet till lokaltidningen.

– Och lokalredaktör Gustav Bergfoth hoppade högt: “Men vad säger du, ska ni säga upp tv-licenserna?” Det blev en stor rubrik på förstasidan i Smålands-Tidningen och redan på eftermiddagen började det ringa från små och stora tidningar. Både Aftonbladet och Expressen slog på med helsidor. Vi blev tagna på sängen kan man nog säga, berättar Lars-Uno Wessman.

Utöver medierna hör även församlingar av sig och vill veta mer om initiativet. Ganska snart inser Anebyförsamlingen att de behöver organisera det som nu växer till en landsomfattande kampanj.

Hör Lars-Uno Wessman berätta om den stora responsen, den direktsända tv-debatten och hur han i dag ser på det som hände. I det här avsnittet av Frikyrkopodden medverkar också Björn Cedersjö, som skrivit doktorsavhandling om svensk, frikyrklig etik under 1900-talet.

---

Fakta: Anebyaktionen

  • Landsomfattande kampanj 1972 bland kristna som protesterade mot att det var för mycket våld, sex och svordomar i tv genom att säga upp sin tv-licens tre månader.
  • Kampanjen fick namnet Anebyaktionen eftersom protesten tog fart efter ett beslut i Aneby baptistförsamling.

---

Fler artiklar för dig