Nyheter

Nya statsministerfrun snart färdig präst

Prästvigs i Strängnäs domkyrka då Ulf Kristersson (M) blivit lite varm i statsministerkläderna

”Det är en jättestor dag”, säger Birgitta Ed strax efter att hennes man Ulf Kristersson (M) presenterat sin regering. Hon berättar för Dagen att det i hemmet pratas en hel del religion, samt att hon har ett datum för då hon ska prästvigas.

Inne i riksdagen är det full fart då maktskiftet fullgörs i form av att den nya regeringen presenteras. I fokus för uppståndelsen är av förklarliga skäl Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M). För hans fru, Birgitta Ed, är tempot betydligt lugnare då hon från läktarplats kunde följa med då regeringsförklaringen presenterades.

Dagen träffar henne strax efteråt.

Din man har precis blivit statsminister, hur går dina tankar?

– Det är en jättestor dag så klart, säger Birgitta Ed.

– Han och även vi i familjen har jobbat för det här länge, så det är stort. Men det är också svårt och viktigt, det är mycket som ligger framför som är svårt att förutse, så det är många tankar.

Ulf Kristerssons regering presenterades i riksdagen på tisdagsförmiddagen.

Kommer även ditt liv att förändras som statsministerfru?

– Jag tror inte det. Jag har fötterna på jorden. Vi är en hel familj som bor i Strängnäs och alla har vi våra roller och vårt liv. Men det är klart att vi kommer att påverkas, men hur vet vi inte än.

Snart präst

Birgitta Ed har i flera års tid studerat till präst och är nu i sluttampen på sin utbildning.

– Om allt går som det ska kommer jag att prästvigas den 22 januari i Strängnäs domkyrka, säger hon.

Hon har i en tidigare intervju med Dagen bland annat berättat hur hon övat dop med hjälp av kastruller från köket och en docka, där även övriga familjen har fått agera statister, samt att hon redan som tonåring drömde om att bli präst, men det var ett kall hon valde att följa först i vuxen ålder efter en dramatisk händelse i släkten.

Hur mycket religion pratar ni hemma hos er?

– Mycket. Vi pratar om allt. Det som är stort och viktigt för mig pratar jag gärna om, och det som är stort och viktigt för Ulf pratar han om. Så det är klart, det blir jättemycket.

---

Fakta: Regeringsbildningen

  • Ulf Kristersson (M) har nu presenterat sin nya regering, bestående av ministrar från M, KD och L.
  • Maktskiftet efter valet är därmed avklarat, tack vare Tidöavtalet som är en överenskommelse mellan regeringen och SD.

---

Fler artiklar för dig