Nyheter

Svenske regissören om sin andliga omvändelse – kommer ut som spiritist

I veckans avsnitt av “Söndagsintervjun” i Sveriges radio P1 avslöjar regissören Lasse Hallström att hans senaste filmprojekt om konstnären och teosofen Hilma af Klint fått honom att öppna sig för andliga ting.

Filmintresserade förknippar Lasse Hallström med den Oscarsnominerade succén Mitt liv som hund (1985) och med Leonardo di Caprios genombrottsfilm Gilbert Grape (1993). Denna vecka gästade han Söndagsintervjun i P1 med anledning av att hans nya film Hilma snart har premiär. Filmen tecknar porträttet av den svenska målaren och teosofen Hilma af Klint (1862–1944) som ägnade sig åt spiritism. Arbetet med filmen har vänt upp och ner på regissörens föreställningar om och intresse för andlighet.

– Det jag blev fascinerad av var att jag var väldigt öppen för andliga ting. Jag har egentligen inte varit intresserad av sådant tidigare. Och nu vill jag fortsätta på denna inslagna väg och göra fler filmer om andliga ting, förklarar Lasse Hallström rättframt som svar på intervjuaren Martin Wicklins påstående att Hilma af Klint var en andlig person som använde sig av medier.

Nyupptäckt intresse för andlighet

Bär du på samma intresse som Hilma för det andliga? frågar Martin Wicklin.

– Ja, nu gör jag det. Jag är helt … sådant som jag tyckte var idiotier och fåntratterier för tre–fyra år sedan bejakar jag nu. Jag har till exempel träffat ett medium, säger Lasse Hallström.

– Det här kanske inte låter klokt för somliga, men jag har fått kontakt via honom med Hilmas ande och hon och jag har haft kontakt och hon har hjälpt mig med filmen och delar av dialogen. Och det här är egendomligt naturligtvis att påstå detta, men så är det och det tror jag hundraprocentigt på.

Intervjun svävar sedan iväg till Hollywood, Oscarsgalor och diverse familjehistorier för att mot slutet åter glida in på andlighet igen. Lasse Hallström återkommer till att han fått hjälp från andra sidan i sitt arbete med filmen om Hilma af Klint. Inte bara från Hilma utan också från sin gamle extrapappa, filmaren Olle Hellbom, samt hans goda men nu döda vänner Magnus (Härenstam) och Brasse (Brännström). Det hela har förmedlats genom mediets försorg.

– Jag tror alla har varit med och skickat idéer per radiovågor eller vad det nu är från andra sidan, säger Lasse Hallström.

---

Fakta: Lasse Hallström

  • Är Sveriges internationellt mest kände filmregissör efter Ingmar Bergman.
  • Ålder: 76 år.
  • Familj: Gift med skådespelerskan Lena Olin. Tillsammans har de barnen Tora och Johan.
  • Aktuell: Med filmen “Hilma” om målaren och teosofen Hilma af Klint i vilken hustrun Lena Olin och dottern Tora Hallström delar på huvudrollen. Filmen har premiär på Viaplay den 18 november.

---

Fler artiklar för dig