Nyheter

Över tusen deltog när kyrkor marscherade mot människohandel

För åttonde året marscherade människor världen över längs gatorna till stöd för de cirka 50 miljoner människor på jorden som är fast i olika former av slaveri. På många platser är kristna de drivande och i åtta av nio svenska städer stod en lokal kyrka bakom marschen som i lördags samlade mer än 1 000 människor över hela landet.

I Stockholm väckte svartklädda människor i en lång rad stort uppseende när de mitt i gatan tågade längs paradstråket Kungsgatan med budskapet “Abolish slavery with each step”.

Walk for Freedom kallas aktionen som är ett initiativ av en global organisation mot människohandel som kallar sig A21. Fem olika kyrkor hade organiserat tågen i åtta av nio städer. I Malmö var det A21 själva som stod för initiativet. Lina Nielsen är en av pastorerna i Hillsong Stockholm och en av många som är engagerad i arbetet mot människohandel och slaveri. Pandemin har bidragit till att fler barn än någonsin är fast i människohandel som har olika ansikten – grooming, sugar dating och prostitution. Dessutom har många kvinnor som flytt kriget i Ukraina kommit att utnyttjas för sexuella ändamål i Sverige. 90 procent av dem som flyr är barn och kvinnor. Dagen hörde av sig till Lina Nielsen och ställde några frågor med anledning av Walk for Freedom.

Vad var det som utmärkte just årets marsch?

– Vi är otroligt glada över uppslutningen. Vi lever fortfarande i uppvaknandet efter en pandemi, men att se att människor år efter år, engagerar sig i denna frågan är fantastiskt, säger Lina Nielsen.

Svartklädda människor står uppställda på torg.

Har det blivit lättare eller svårare att väcka människors engagemang för den här frågan?

– Det är lite både ock. Många har drabbats av det som kallas för “Compassion fatigue”, det vill säga de är nästan avtrubbade av all information kring orättvisor, krig, katastrofer och så vidare. De stänger av känslorna för att skydda sig själva eftersom man känner sådan maktlöshet inför alla problem

– Men samtidigt är det som sagt många som fortfarande vill engagera sig. Som lever med en brinnande längtan att “vara salt och ljus” som det står om i Matteus 5. Om man låter budskapet sjunka in – att barn, kvinnor och män som hade kunnat vara våra egna familjemedlemmar lever i fruktansvärda förhållanden – är det svårt att låta bli att göra det man kan.

Lina Nielsen, pastor i Hillsong Sweden.

– Galaterbrevet 6:9 talar om att inte tröttna på att göra gott, att vi kommer få skörda bara vi inte ger upp. Det är så vi ser på den här frågan. Vi vill fortsätta att steg för steg skapa medvetande och avskaffa slaveriet för alltid, om det så är en människa i taget. Walk for Freedom är dessutom ett enkelt sätt att hjälpa. Att ta ett par timmar av sin tid på en lördagseftermiddag är inget omöjligt uppdrag men gör en otrolig skillnad.

Den blivande regeringen har precis signalerat att de kraftigt tänker minska det svenska flyktingmottagandet. Hur känner ni inför det när ni arbetar för att skapa skydd och trygghet åt utsatta människor?

– Vi som kyrka var dagligen på plats när tusentals människor anlände till Migrationsverket från Ukraina i våras och har med egna ögon sett hur viktigt det är att människor möts av information om människohandel direkt när de anländer. Det är också fantastiskt att se vilken roll alla kyrkor fått spela i detta. Att inkluderas in i en hälsosam gemenskap, som kyrkan är, minskar sårbarheten och risk för att hamna i människohandel markant. Så oavsett hur många som kommer till vårt land behöver vi göra vad vi kan för att hjälpa dem.

Svartklädda människor med skyltar går på rad genom Stockholms gator.

Vilket budskap vill ni skicka till den tillträdande regeringen i fråga om detta?

– Det är förvånande hur lite man vill investera i och ta hjälp av alla kyrkor i vårt land när det kommer till dessa frågor. Kyrkan är en enorm resurs som inte räknas med utan snarare marginaliseras.

En marsch är ju till för att väcka folks engagemang. Vad kan man som enskild person i Sverige rent konkret mer göra för de här utsatta människorna?

– Som enskild person kan man faktiska göra ganska mycket. Vi tror att nyckeln är just medvetande, att vi vet vad vi ska titta efter för att kunna larma polisen. Man kan till exempel titta efter ovanligt mycket spring i trapphuset, att en människa verkar kontrollerad och övervakad av någon annan eller att någon verkar rädd, nedstämd och underordnad. Kan man inte språket eller är misstänksam mot myndigheter är man också extra sårbar.

– Om man ser något av detta kan man ringa polisen på 114 14 eller 112 om det verkar akut. Det är polisens jobb att utreda saken, men vi som privatpersoner kan alltid larma. Förra årets Walk for Freedom i Malmö ledde till att en deltagare i manifestationen såg en misstänkt situation, larmade polisen och människor blev fria! Så vi vet att detta gör skillnad.

Person på scen talar till svartklädda människor med skyltar på magen.

Vilka hos er är det som jobbat med årets marsch?

– Frågan kring människohandel är viktig för oss. Därför är Walk for Freedom något som vi alla engagerar oss i. Från pastorer till andra anställda och volontärer.

Hur arbetar ni med frågan under övriga delen av året?

– Att möta och hjälpa hundratals flyktingar från Ukraina var för oss ett sätt att arbeta preventivt. De som fått hjälp och inkluderats in i ett sammanhang blir mindre sårbara för att hamna i människohandel. Men vi samarbetar också året runt med antitraffickingorganisationen A21. De gör ett fantastiskt arbetet i att informera, rädda, åtala och upprätta, förklarar Lina Nielsen.

---

Fakta: Walk for Freedom

Skylt på bro: "Against slavery. For freedom."
  • Är ett initiativ av den globala organisationen A21 som arbetar mot människohandel och som i år genomfördes i Sverige för åttonde året. Totalt genomfördes marschen i mer än 500 städer världen över.
  • I Sverige hölls marscher i Malmö (A21), Skövde (Bet:L), Västerås (Life church), Umeå (Church of hope), Växjö (Hope church) samt i Stockholm, Örebro, Göteborg och Jönköping (samtliga fyra på initiativ av Hillsong).
  • Marschdeltagarna vill höja sin röst för de cirka 50 miljoner människor världen över som är fast i slaveri.
  • En av fyra av dessa är barn.
  • 71 procent är kvinnor.

---

Fler artiklar för dig