Nyheter

Paradigmskifte i migrationen då ny regering tillträder

Flera frågor som handlar om religion var med i det avtal som den nya regeringen skrivit under

Nu är grundplattan lagd till hur Sverige ska styras de kommande fyra åren. M, KD och L bildar regering och samarbetet med SD regleras i ett avtal som bland annat berör bistånd, migration, konfessionella friskolor, omvändelseterapi och utländsk finansiering av trossamfund.

– Så här ser den ut, säger en leende Ulf Kristersson och håller fram Tidöavtalet inför ett stort pressuppbåd inne i riksdagen.

Det här är alltså avtalet, namngett efter Tidö slott där det förhandlats fram, som ska ligga till grund för den kommande mandatperioden där M, KD och L bildar regering med SD som samarbetsparti.

På den gemensamma pressträffen presenterade de kortfattat vad de kommit överens om, ofta nickande samstämmigt åt varandra.

Skifte i migrationen

Till höger om sig hade Ulf Kristersson SD-ledaren Jimmie Åkesson, som i och med Tidöavtalet för första gången på ett direkt sätt får vara med och påverka svensk politik. Det var inte särskilt förvånande att hans fokus låg på migrationspolitik.

– Maktskiftet måste innebära ett paradigmskifte, slog Jimmie Åkesson fast.

Även om asylrätten ska upprätthållas så ska lagstiftningen därutöver ligga på någon slags miniminivå. I Tidöavtalet finns en rad förslag för en minskad invandring, bland annat ska antalet kvotflyktingar ned från drygt 6 000 till 900. På förslag finns också att införa ett transitcenter, alltså en plats där asylsökande måste befinna sig under pågående process.

I avtalet omnämns också rättssäkerhet för konvertiter och hbtq-personer, med löfte om att en översyn ska göras för att bedömningarna ska bli säkrare.

Pressad om bistånd

KD-ledaren Ebba Busch kunde på pressträffen berätta om “århundradets vårdreform”, den stora fråga som partiet gick till val på. Men den fråga som många var nyfikna på var biståndet, där det konstaterades att enprocentsmålet kommer att överges. I stället kommer biståndet att ske via en färdig summa som sätts för en treårsperiod.

– Det här har inte varit vår inriktning, sa Ebba Busch.

Men hon menade att fördelen var att alla som jobbar med bistånd vet vad de har att förvänta sig, samt att målet är att reformera biståndet så att det blir mer effektivt. Ebba Busch sa vidare att mer detaljer kring biståndet kommer i regeringens budget.

Muslimska skolor

När det blev Liberalernas Johan Pehrsons tur var det skolan som var i fokus, där han bland annat berättade om att friskolor måste begränsa sina vinster. Det han inte sa något om var konfessionella friskolor, som Liberalerna gick till val på att förbjuda. Men skolformen finns omnämnd i Tidöavtalet. Där står det att skolor med konfessionell inriktning ska granskas hårdare och en specifik religion pekas också ut i sammanhanget.

“Det är ett stort problem med extremism och islamism bland skolor med muslimsk profil”, inleds stycket som fortsätter med att Skolinspektionen ska få ett större mandat att hitta felaktigheter, exempelvis via oanmälda besök.

Trossamfunds finansiering

Tidöavtalet är ett 62-sidigt dokument som innehåller en rad olika överenskommelser. Bland annat ska en utredning tillsättas för att kunna förbjuda utländsk finansiering av trossamfund “och andra organisationer på civilsamhällets område med kopplingar till islamism och extremism”. Även omvändelseterapi tas upp i avtalet, där en utredning ska se över om det går att införa ett förbud, samt att det i så fall ska ske med respekt för religionsfriheten. Enligt avtalet ska även aborträtten stärkas och rätten till abort föras in i grundlagen om det går.

---

Fakta: Tidöavtalet

  • Tidöavtalet är namnet på det samarbetsavtal mellan M, KD, L och SD som ska gälla den kommande mandatperioden.
  • Avtalet presenterades på en pressträff i riksdagen.
  • Det som nu väntar är att riksdagen ska rösta fram Ulf Kristersson som statsminister, där sedan hans ministrar kommer att presenteras.
  • Regeringen kommer att bestå av M, KD och L.

---

Fler artiklar för dig