Kommentar

Här skriver jag nåd och frid från Thessaloniki och Filippi

Dagenreporter Thomas Österberg följde med 120 svenska pingstpastorer på fortbildningsresa till Grekland och sammanfattar sina intryck därifrån.

Nåd och frid. Mitt första brev från miljonstaden Thessaloniki i Grekland är värt att läsa för den som vill få en liten inblick i de svenska pingstpastorernas liv och tillvaro. Paulus skrev brev till församlingen i Thessaloniki. Jag skriver ett brev – en artikel – därifrån.

THESSALONIKI. Mitt brev är på ett sätt berättelsen om hur det kristna evangeliet kom till Europa på Paulus tid, och om hur evangeliskt kristna i Grekland kan ha det i nutid. Men samtidigt också berättelsen om hur svenska pastorer har det i dag. Vad brottas de med? Vad ber de för? Vad längtar de efter?

Några dagar tillsammans ger möjlighet att komma något närmare än vanligt.

Förhoppningsvis ger det en inblick också för er läsare.

Två detaljer bär jag med mig från svenskarnas besök i söndagsgudstjänsten i den lokala pingstkyrkan, Apostolic Church of Thessaloniki.

1) Under registreringsskylten bak på en av bilarna utanför kyrkan i bostadsområdet stod det skrivet – i liten stil som bara den som kommit alldeles för nära kunde läsa: “Are you following JESUS this close?” (Följer du Jesus så här nära?). Jag drog på munnen och skrattade gott.

Svenska pingstpastorer resa till Thessaloniki och Filippi (i nuvarande Grekland).

2) I eftermötet av gudstjänsten bjöds det in till förbön och människor strömmade fram. 120 pastorer i samma lokal ger ett visst tryck i atmosfären, och jag anar att grekerna kände att lovsången och bönerna lyfte lite mer än vanligt.

En ung grekisk kvinna sökte sig där fram för förbön bland de andra. Och så såg jag hur en av de svenska pastorerna reste sig och tog med sig en yngre kvinnlig kollega fram till henne. Tillsammans lade de omsorgsfullt händerna på den unga grekiskan och bad. Jag vet inget om henne, varken före eller efter, men tänker att ett sådant moment ibland kan ha avgörande betydelse för vart livet tar vägen framåt. Någon såg – och bejakade – en ung kvinnas gudslängtan. Den här gången någon som kom långt ifrån.

Den kristna tron fick fäste i Europa på Paulus tid – och spred sig vidare ut över världen. Men i dag orsakar sekulariseringen samtidigt utmaningar. Förstärkta relationer mellan kristna i Europa har svensk pingströrelse arbetat för de senaste åren. Pastorernas besök i Grekland kan ses också i det ljuset.

Läs gärna mitt längre brev från vistelsen i Thessaloniki och Filippi. Med Paulus ord: Nåd från vår herre Jesus Kristus åt er alla.

Fler artiklar för dig