Nyheter

Bedragare stal 700 000 från EFK-församling - historien fick oväntat slut

Räknade med att aldrig återse pengarna men historien fick ett oväntat slut. Föreståndare Ellen Hemström: ”Ett vittnesbörd om Guds omsorg”.

Bedragare lurade EFK-församlingen Filadelfia i Örebro på 700 000 kronor. Men historien har fått ett oväntat men lyckligt slut.

För en månad sedan utsattes Filadelfia Örebro för ett utstuderat bedrägeri med hjälp av Bank-id, vilket Dagen berättade om. Bedragarna kunde tömma ett helt bankkonto med 700 000 kronor i insamlade medel.

– I dag, på dagen exakt en månad efter att det här inträffade, kan vi med säkerhet säga att vi ha fått hela summa återställd, säger en påtagligt berörd och glad Ellen Hemström, föreståndare i församlingen.

Bedrägerier av det slag som Filadelfia i Örebro utsattes för leder sällan till att medlen återfås, till en del eller helt och hållet. Men i detta fall lyckades polisen följa de digitala spåren, och se till att en stor del av de stulna pengarna stoppades.

– Två veckor efter att det här inträffat, den 26 september, ringer polisen och meddelar att man hittat 300 000 kronor av det stulna beloppet, säger Ellen Hemström.

– Polisen är sparsam med detaljer, och det enda vi fått veta är att pengarna återfunnits inom pengatvätt. Så det är inte bedragarna man kommit åt, utan nästa led i pengarnas färdväg.

Filadelfiakyrkan i Örebro.

Polisen: ni hade tur

Ellen Hemström antar att de stulna pengarna har fördelats i olika riktningar för att försvåra att de spåras upp.

– Polisen ringde och sa att vi haft tur. Men när man hör de orden som kristen, då ska man lyssna extra noga, för bakom de orden ljuder något annat, och det är Guds omsorgsfulla röst som säger “jag är med er”, säger hon.

– Det här är ett starkt vittnesbörd för församlingen, och ett uttryck för Guds helande och hopp in i en utmanade situation.

Men inte nog med att polisen lyckats spåra upp en del av stöldgodset. Bara veckan efter polisens besked fick kyrkan tre stora donationer, delvis anonyma.

– En var på 150 000 kronor, en på 50 000 kronor och slutligen kom en gåva på 90 000 kronor. Och tillsammans med de gåvor som enskilda personer och församlingar bidragit med så har nu hela summan återställts, säger Ellen Hemström.

Fortsätter att satsa

Det betyder att kyrkan inte behöver bromsa in sitt arbete med bland annat missionell diakoni.

– Vi känner snarare stor frimodighet i den riktning som vi går nu, där vi gör en missionell omställning och ser nya vägar att nå ut med evangeliet, säger Ellen Hemström.

Hon berättar att hösten bjudit på flera prövningar för kyrkan: först en inbrottsvåg, och sedan en vattenläcka som ledde till att man fick riva upp asfalten utanför kyrkan för att få bort fukt. Och slutligen kontobedrägeriet.

Filadelfiakyrkan i Örebro.

Inte bett om pengar

– Men i varje led ser vi Guds trofasthet på ett påtagligt sätt. Vi har inte bett församlingen om pengar vid våra möten, och heller inte lyft behovet av insamlingar i mötet med media. Utan vi har litat på att generositet och givande behöver få vara ett verk som Gud åstadkommer i våra liv. Det har varit fantastiskt att se människors vilja att bidra och ta ansvar för församlingen.

Församlingen har samtidigt sett över sina rutiner för ekonomiska transaktioner.

– Vi har vidtagit flera åtgärder när det gäller vår ekonomihantering. Framför allt har vi infört att alla banköverföringar och utbetalningar måste godkännas av två personer.


Fler artiklar för dig