Nyheter

Joakim Lundqvist: Efter skakiga åren enades vi i bönen för Janne

Tidigare huvudpastorn för Livets ord om stunden då han fick höra om Janne Bloms allvarliga olycka: ”Det gällde en av mina bästa vänner. Och jag visste inte hur allvarligt det var, eller vad som hade hänt. Lever han? Det var som tortyr.”

Det är inte aktuellt för Joakim Lundqvist att komma hem till Sverige och bli huvudpastor i Livets ord igen efter pastorskollegan Janne Bloms svåra olycka. Det säger han i en Dagenintervju, där han också berättar om hur han fick chockbeskedet, om deras 25-åriga vänskap och om sitt nya liv med resor och predikande i stora församlingar världen över.
– Livets ord har ett brett och stabilt ledarskap i den här situationen, säger han.

Joakim Lundqvist hade precis satt sig på ett flygplan mellan New Orleans och New York när det plingade till i telefonen och ett sms från en pastorskollega i Uppsala berättade att Livets ords förstepastor Janne Blom hade varit med om en olycka. Innan all nätkontakt bröts under flighten fick han reda på att de hade känt igen hans motorcykel, men visste inte så mycket mer om hälsotillståndet.

– Det gällde en av mina bästa vänner. Och jag visste inte hur allvarligt det var, eller vad som hade hänt. “Lever han?” Det var som tortyr innan jag landade ett par timmar senare, och upptäckte 50 olästa meddelanden i telefonen, säger han.

Joakim Lundqvist bokade om och satte sig några timmar senare på ett flygplan hem till Sverige, där han stannade i tio-elva dagar för att ihop med övriga pastorer och församlingsledningen gråta, prata och ropa till Gud tillsammans, berättar han.

– Det var oerhört betydelsefullt för mig att kunna sitta med alla mina älskade bröder och systrar och gå igenom de första dagarna tillsammans.

Tog mc-körkort ihop

För 25 år sedan började Joakim Lundqvist och Janne Blom tillsammans på Livets ord, som ansvariga för ungdomsarbetet. Sedan har de följt varandra i arbetet, men också utvecklat vänskap och haft många och långa privata samtal över en kopp kaffe. Han beskriver Janne Blom som en person man kan tala om allting med. För några år sedan tog de båda också mc-körkort tillsammans, och åkte på varandras motorcyklar.

– Jag har inte velat återvända dit i huvudet … Jag sålde min hoj när vi flyttade till USA. Det känns lite avlägset att skaffa sig en ny just nu.

Livets ords gudstjänst 4 september, 2022.
Bön för pastor Jan Blom som skadats allvarligt i en trafikolycka.

Janne Blom ådrog sig allvarliga skallskador och ryggskador och vårdas en och en halv månad senare fortfarande på sjukhus. Han rapporteras ha vaknat upp, men det är oklart exakt vad det innebär. Joakim Lundqvist har ingen ny information. Oavsett hur framtiden utvecklar sig så lär det ta tid.

En och annan har nog tänkt tanken att den tidigare huvudpastorn nu borde återvända hem och ta ansvar för församlingen. Men för Joakim Lundqvist är det inte aktuellt, säger han, när han får frågan.

– Tanken har kommit, men faktum är att det aldrig har känts riktigt logiskt. Maria och jag känner att vi är på rätt plats och gör det bästa vi kan för Livets ord. Och det har heller aldrig tagits upp som ett alternativ av församlingsledningen att jag skulle gå in igen.

– En sak som är väldigt skönt i det här läget är att Livets ord nu har ett starkt, solitt och enat ledarskap. Vi har jobbat väldigt mycket de senaste åren för att församlingen inte ska vara en enmansshow, utan ha ett brett ledarskap. Vi har sju-åtta olika pastorer och ledare som predikar regelbundet på Livets ord i dag.

Vi har ju gått igenom några skakningar de senaste åren. (...) Det var splittrat och mycket förvirring och oro. Nu ser vi i stället hur församlingen kommer samman i ett oändligt antal bönemöten.

I Janne Bloms frånvaro har ett nytt ledningsteam på tre personer identifierats, som delar på uppgifterna: Rune Borgsö, som har ett förflutet på missionsfältet men predikar regelbundet och har klivit in i operativa processer i församlingen; Simon Ahlstrand, rektor för bibelskolan, samt Sebastian Asklund, assisterande pastor med ansvar för själavården och hemgrupperna.

På plats i Sydkorea

Vi talar via en zoomlänk från Sydkorea där Joakim Lundqvist vid intervjutillfället befinner sig på besök i den omtalade karismatiska församlingen som pastor David Yonggi Cho har grundat. Efter besöket i Sverige de första två veckorna, och täta kontakter på annat sätt, tycker han sig ändå ha en ganska bra bild av läget på hemmaplan. Numera arbetar han med att representera församlingen på den internationella arenan.

Hur uppfattar du att den svåra olyckan har påverkat Livets ord i Uppsala?

– Vi har ju gått igenom några skakningar de senaste åren. Men det här är en annan kategori. Tidigare gånger … med Ulf Ekmans konversion och så vidare fanns det många olika röster och åsikter. Det var splittrat och mycket förvirring och oro. Nu ser vi i stället hur församlingen kommer samman i ett oändligt antal bönemöten, som har varit välbesökta, och där vi bara har ett fokus; att be för Janne Blom och hans familj. Att kunna gå igenom det här tillsammans och lämna det i Herrens händer.

– Janne är en väldigt uppskattad och älskad person. Det viktigaste nu är inte tjänsten, utan han som människa och hans familj.

Livets ords gudstjänst 4 september, 2022.
Bön för pastor Jan Blom som skadats allvarligt i en trafikolycka.

I den första Livets ord-gudstjänsten efter olyckan talade du och andra om olyckan ur en andlig dimension och som en “attack från djävulen”. Tänker du verkligen så, med lite perspektiv? Hur resonerar du teologiskt?

– Jag tänker att man inte ska dra för höga växlar på en sådan sak. Jag tror som det står i Johannes kapitel 10 att “tjuven kommer för att slakta, stjäla och förgöra”. Jag tror inte att Gud ligger bakom olyckor, smärta och skada, så på det sättet finns alltid ondskan som smärtans, skadornas och det brustnas yttersta källa och rot.

– Bibeln talar om en andlig dimension och en andlig strid. Men jag skulle inte göra någon djupare teologisk analys om exakt varför ondska, mörker och olycka drabbar. Det viktiga är att vi tror att Gud hör bön, och att det finns nåd och kraft hos Gud. Det enda vi vet är att skriften säger att vi i ett sådant här läge ska ropa till honom.

Internationellt arbete

När Dagen talar med Joakim Lundqvist i Sydkorea har han närvarat vid en ceremoni för att hedra pastor David Yonggi Chos liv och gärning efter att dr Cho fått sluta sina dagar för något år sedan. Det är ett av hans besök i stora församlingar runt omkring i världen. Parallellt med bearbetningen av olyckan och förbönerna för Janne Blom fortsätter Joakim Lundqvist alltså sitt internationella arbete, som ambassadör för Livets ord, och anställd på 25 procent i församlingen.

Han tror att det är vad Janne Blom önskar att både han själv och församlingen ska göra i den här situationen, även om pastorskollegan inte kan uttrycka det.

Porträtt på datorskärm.

Det var för ett år sedan som Maria och Joakim Lundqvist tillsammans med sina två döttrar, svärson och barnbarn och flyttade till staden Baton Rouge i Louisiana i södra USA, där den amerikanske predikanten Larry Stockstill och församlingen Bethany Church har en av sina kyrkor. Joakim Lundqvist har Stockstill som en av sina mentorer.

Härifrån reser han nu ut över världen och predikar i främst karismatiska kyrkor och församlingar. De kommande månaderna ska Joakim Lundqvist tala i den största karismatiska församlingen i Indonesien, den största i Brasilien och den största församlingen i Mexiko.

Joakim och Maria Lundqvist

“Förstår inte riktigt vad som händer”

I USA har han fått kontakt med predikanter och stora karismatiska församlingar som Life Church i Oklahoma som når 150 000 personer, under ledning av pastor Craig Groeschel. Vidare med församlingen Gateway i Dallas, Texas, med 100 000 besökare varje veckoslut, och pastorerna Robert och Debbie Morris. Dessutom med församlingen Free Chapel i Gainesville, Georgia och pastorn Jentezen Franklin. Flera av pastorerna är också bokförfattare och har egna tv-sändningar med mera.

– Jag vet inte riktigt vad det är som håller på att hända. Jag är ingen så märkvärdig predikant, så de stora öppningarna har mer med Gud än med mig att göra. Men det är spännande. Inte minst handlar det om varma, djupa vänskapsrelationer som öppnar sig, säger Joakim Lundqvist.

Han vill stå till förfogande för att koppla internationella relationer till Livets ord, få goda talare att komma till Europakonferensen i Uppsala och att skriva böcker på Livets ords förlag, samt knyta kontakter i kristenheten internationellt som kan komma till nytta i båda riktningar.

– Jag predikade i Gateway-församlingen för ett par veckor sedan. Samtidigt kom en delegation med åtta pastorer och centrala ledare från Livets ord, och ett tiotal pastorer från Ukraina. Vi var kvar några dagar och bad och processade, och kände att det var så otroligt värdefullt, och att detta ger oss viktiga byggstenar.

Berättar om missionsarbete

Joakim Lundqvist är glad för att kunna ha tid för de internationella relationerna, utan att knytas upp av det lokala arbetet i Uppsala. Han säger att både församlingen och han själv upplever detta som Guds kallelse. Runt omkring i världen kan han nu berätta om Livets ords missionsarbete när han predikar.

– Jag berättar våra berättelser, och våra vittnesbörd, och förmedlar Livets ords passion för mission. Jag berättar om Ukraina, Afghanistan, Indien och väckelsen bland muslimska flyktingar, och om Sovjetunionens fall och vad som händer i det området.

Fyra gånger om året återvänder han till Sverige för att delta i olika konferenser och tala på bibelskolan och i gudstjänster.

Vad är det mest spännande Gud gör i världen i dag ur ditt perspektiv?

– Det han gör i den unga generationen. Det händer något över hela världen. Inte minst i Sydamerika pågår en massiv ungdomsväckelse. I Brasilien kommer tiotusentals tonåringar till tro. Jag ska tala på den största kristna ungdomskonferensen där i februari. I en församling som har tre miljoner människor i sin församlingsrörelse, och där 70 procent är under 25 år. Det är helt otroligt att se.

De står i bänken i hop med andra gudstjänstdeltagare.

Rehabilitering måste få ta tid

Tillbaka till pastorskollegan Janne Blom, som ligger svårt skadad. Joakim Lundqvist medger att han stundtals har dubbla känslor, och kan känna dåligt samvete, över att vara glad för andra saker - eller känna sig helt tom - samtidigt som Janne Blom är så allvarligt skadad. Han tror inte han är ensam om detta.

– Själen går upp och ner, hit och dit. Men det vackra är att själen också har ett ankare, en tro på Gud. En tro som inte betyder att allt blir frid och fröjd och en dans på rosor, alltid. Fruktan brukar ge “worst-case-scenarier” och säga “Tänk om … något händer”. Tron säger i stället: “Även om …” hemska saker händer nära mig, och med människor jag älskar, så finns det en godhet vi får luta oss emot, och en nåd som är ny varje morgon.

Om Janne Blom kommer tillbaka – och hur lång tid det i så fall tar – är det ingen som vet i dag. Men det man har sagt i församlingen är att man måste ge sin pastor all den tid han behöver, och inte ha bråttom. Under tiden fortsätter Livets ord att fira gudstjänst och be för honom. I dagarna startar exempelvis den första pastorskonferensen för Livets ord i Ukraina sedan kriget började.

– Vi får gå i upp- och nedförsbackarna. Ibland rinner tårarna. Det är livet, och genom Guds nåd får vi försöka göra det bästa av det, säger Joakim Lundqvist från Sydkorea.

Fler artiklar för dig