Nyheter

Sebastian Stakset åter i Ukraina: ”Det är ett helvete här”

Sebastian Stakset och Rune Borgsö från Livets ord har rest till Ukraina än en gång för att planera nödhjälp och visa solidaritet med folket. Stakset: “It´s Syria all over again – det är ett helvete här.”

Livets ord besökte Ukraina för att planera inför vad som förväntas bli en mycket hård vinter. På söndagen fångade Sebastian Stakset ljudet av flyglarm i Poltava, kvällen innan Ryssland utsatte flera städer för massiva missilattacker.

Flera döda och skadade rapporteras efter måndagsmorgonens förödande attacker mot en lång rad ukrainska städer. Invånarna söker skydd från vad som beskrivs som både robot- och drönarattacker.

Några av dem var Livets ord-pastorn Sergej Kazmenko, hans hustru Elena och deras tre tonåriga barn, som Dagen träffade på Livets ords Europakonferens i Uppsala i somras. De tillbringade flera timmar i ett skyddsrum under måndagen.

– Vi har bott fyra, fem månader i Kiev och mestadels har det varit lugnt, berättar Elena Kazmenko för Dagen på telefon sent på måndagskvällen.

– Vi har tur som har ett skyddsrum i hyreshuset där vi bor, och var där nere i två omgångar. Under en period bröts strömmen och det blev helt mörkt i skyddsrummet. Våra barn var mycket uppstressade.

När faran var över efter det andra flyglarmet hade strömmen kommit tillbaka, och familjen kunde laga mat i sin lägenhet.

– Nu är det lugnt i staden, vi är mycket trötta och ska strax gå och lägga oss. Men vi har förberett filtar och mat utifall det kommer nya flyglarm under natten, säger Elena Kazmenko.

Missiler över Poltava

På söndagen sköt det ukrainska luftvärnet ner två missiler över Poltava, uppger Ukrinform.net. Evangelisten Sebastian Stakset var ute på en gata i staden när flyglarmet gick.

– I morgon drar vi till Charkiv. Och det här är verkligheten för folket i Ukraina, säger han i ett inlägg på TikTok.

Sebastian Stakset i Charkiv.

I nästa inlägg, från i måndag förmiddags, går han genom Charkiv i nordöstra Ukraina i skyddsväst, mot en fond av utbrända hyreshus och sönderskjutna bilar.

– Jag står här i ett sönderbombat Charkiv och vi får rapporter om att det faller raketer på Kiev. Ukraina är under attack, säger han.

– It´s Syria all over again – det är ett helvete här.

Reser tillbaka på tisdag

När Dagen på måndagsförmiddagen når Livets ord-pastorn Rune Borgsö, som reste till Ukraina tillsammans med Sebastian Stakset, väntar han på ett flygplan som ska ta honom från Moldavien till Polen och Sverige. Tanken är, säger han, att Sebastian Stakset ska resa tillbaka till västra Ukraina på tisdagen.

De två har varit Ukraina i en knapp vecka. Dels för att se hur distributionskedjan med nödhjälp från Sverige till Polen och vidare in i Ukraina fungerar och för att planera inför vintern, och dels för att träffa pastorer i Livets ords nätverk av församlingar i Ukraina.

– Det blir en hård vinter, och efter vad vi sett de senaste dagarna när ryssarna slår ut infrastruktur så blir det värre än vi tänkt oss. Vi behöver skicka ut värmetäcken och allt annat vi kan. Samtidigt vill vi ha en plan för församlingsplantering och mission, och mobilisera för det, säger Rune Borgsö till Dagen.

Församlingsledarna – sammanlagt cirka 100 personer – träffades över helgen i Chmelnytsky, 30 mil väster om Kiev. Här möttes för första gången på länge pastorer och andra själasörjare som trots mycket svåra omständigheter fortsätter sitt arbete.

– Församlingarna har kämpat för sin överlevnad och levt dag för dag för att hantera de mest elementär behoven. Nu tänker de framåt. Hur ska de möta vintern och hur ska de kunna möta det andliga behovet i landet? säger Rune Borgsö.

Livets ords pastormöte i Ukraina förra helgen.

– Många uttrycker det som att sekularismen är sönderkrossad i Ukraina. Det finns helt enkelt inga ateister kvar och de kristna ledarna är medvetna om sitt andliga ansvar.

Kaplaner inom polisen och militären

Den andliga och psykiska nöden är stor också bland dem som försöker skydda civilbefolkningen och utreda de krigsbrott som begåtts. Flera av Livets ords pastorer har gått in som kaplaner vid Ukrainas polis och militär, berättar Rune Borgsö. En av dem är just Sergej Kazmenko, som bor i Kiev med sin familj.

– Sergej är nu anställd av polisen som åker ut till områden som varit ockuperade av Ryssland för att utreda brott. Där gräver de upp massgravar, samlar in lik och registrerar tortyr, säger Rune Borgsö.

– Hittills har 1 av 20 döda man hittat på sådana platser varit civila, torterade och bundna på ryggen.

Det finns ytterligare ett skäl till resan, förklarar Livets ord-pastorn, och det är att dela verkligheten med dem som lider.

Rune Borgsö tillsammans med pastorsparet Artur och Larissa Musaelan, vars hem i Butja utanför Kiev bombats söder. Innan dess hade de fått fly från Donets under de ryskstödda separatisternas anfall. Nu är de, liksom många andra, flyktingar för andra gången i sitt eget land.

– När du står och gråter med en änka eller med en kvinna vars i Azovstal i Mariupol så tränger det in i ditt innersta. Eller när flyglarmet går medan du står och predikar. Det är då man förstår vad människorna här går igenom. Vi som försöker att hjälpa måste kunna stå med dem också i detta, säger han.

– Vi är verkligen inte här för att “söka upp faran”, utan för att faran är här, och den måste förmedlas.

Sergej och Olena Kazmenko från Livets ord i Ukraina besökte Europakonferensen 2022.


Fler artiklar för dig