Nyheter

Nya biskopen: ”Det partipolitiska systemet är problematiskt”

Visby stifts nya biskop berättar för Dagen om varför han blev präst och tankarna kring den nya rollen

Efter att Erik Eckerdal valts till ny biskop i Visby stift måste han lämna styrelsen i Posk, den inomkyrkliga nomineringsgrupp som vuxit fram i kritik mot partiernas närvaro i kyrkans beslutande organ.
– Många andra biskopar har samma synpunkter i den här frågan som jag, säger han i en intervju med Dagen.

Det är dagen efter biskopsvalet i Visby stift och Erik Eckerdal berättar att resultatet nu börjar smälta in.

– Framför allt känns det skönt att det här är färdigt, det har varit en lång process, säger han till Dagen.

– Det är också fantastiskt hedrande att så många valde att lägga sin röst på mig.

Har du tidigare själv tänkt tanken på att bli biskop?

– Jag har arbetat för att skapa förändring där jag befinner mig, men inte sökt mig till specifika tjänster av någon sådan anledning. Biskop är inget jobb man söker, utan det sker en nomineringsprocess i kyrkan där man har valt att vända sig till mig. Jag har så småningom valt att tacka ja, och jag känner en frid i detta.

Varför blev du präst till att börja med?

– Det är en stor fråga som är ganska personlig. Men från början så handlade det om att jag i unga år växte in i kyrkan och kyrkans liv. Jag har lärt mig att älska kyrkan och hennes liv, då blev det också naturligt att ställa frågan om jag skulle bli präst, säger Erik Eckerdal.

– Det hela var en process i vilken Jesus och kyrkans andliga liv växte i betydelse för mig. Jag kom fram till att kyrkan behöver präster, och om inte jag skulle bli det, vem skulle bli det då?

Jobbar diakonalt

Erik Eckerdal är i dag direktor för Samariterhemmet i Uppsala och när han får en fråga om sin nuvarande tjänst flödar det fakta som ett rinnande vatten.

– Det är en av fem diakoniinstitutioner inom Svenska kyrkan, Samariterhemmet har funnits sedan 1882 och vi är en fristående stiftelse som arbetar med diakoni, berättar han om det jobb han nu kommer lämna.

I januari sker själva biskopsvigningen och i och med det kommer flyttlasset att gå från Uppsala till Visby. Erik Eckerdal berättar att Gotland inte är främmande för honom, då han tjänstgjort som präst där i fyra års tid.

Han ska nu leda ett stift som på senare år skapat en hel del skandalrubriker, med alltifrån arbetssituationen bland de kyrkligt anställda till biskopen som blev avkragad på grund av en otrohetsaffär.

– Jag ser inte så stor anledning att grotta ner mig i det som varit, säger Erik Eckerdal när detta kommer på tal.

I stället är hans prioritering att lyssna in och lära känna präster, diakoner och församlingar, för att sedan ta tag i det som behöver ses över.

Engagerad i Posk

Erik Eckerdal har i dag ett kyrkopolitiskt engagemang och sitter i styrelsen för nomineringsgruppen Posk, något som nu måste avvecklas då han träder in i rollen som biskop. Posk är den inomkyrkliga grupp som vuxit fram i kritik mot att Svenska kyrkan styrs av politiska partier.

Kommer du som biskop att fortsätta kritisera partiernas närvaro i kyrkan?

– Jag har skrivit ganska mycket om det här tidigare, att vi behöver ta ett omtag i kyrkans organisation så att den baseras mer på kyrkans egen syn, det vill säga teologi. Och teologi är något som jag kommer att fortsätta syssla med, där vi ska hitta en organisation som på bästa sätt främjar evangeliet, säger Erik Eckerdal.

– Det finns studier som visar att det partipolitiska systemet är problematiskt och många andra biskopar har samma synpunkter i den här frågan som jag.

Men han poängterar att som biskop kommer han inte att stödja någon specifik nomineringsgrupp.

Parallellt med att Erik Eckerdal valts till ny biskop i Visby är hans bror Jan Eckerdal ett av namnen som finns med då Linköpings stift ska välja en ny biskop.

Hoppas du att din bror följer med in i biskopskollegiet?

– Det är klart att jag uppskattar min bror och gillar att samarbeta med honom, men väljer de någon annan blir det nog också en bra person, säger Erik Eckerdal diplomatiskt.

Erik Eckerdal, vald till biskop i Visby stift

---

Fakta: Visby stift

  • Visby stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift.
  • Rent geografiskt handlar det om kyrkans arbete på Gotland.
  • Men biskopen i Visby är också ansvarig för utlandskyrkan.

---

Fler artiklar för dig