Läkarna säger att det inte finns mycket hopp. Men teologen Anders Gerdmar är ändå hoppfull, då han med sitt dystra cancerbesked ber om förbön.
– Jag är inte på något sätt kritisk till läkarvård, men jag vet att det finns gränser för vad läkarna kan göra.
– Det låter motsägelsefullt, läkarna säger att det inte finns så mycket hopp, men jag är förhållandevis pigg och jag är i gång, säger Anders Gerdmar från sitt hem i Uppsala.
I sju års tid har han haft en cancerdiagnos som han kämpat med, med både hjärntumörer och njurcancer som slagit hårt mot honom. Men nu är situationen mycket allvarlig.
– De har prövat nästan alla terapier som finns, berättar Anders Gerdmar.
Obotlig sjukdom
Det som plågar honom just nu är hans njurcancer som inte ser ut att gå att bota. Han har inte fått några konkreta besked om att han skulle ha en viss tid kvar att leva, förutom att situationen är kritisk och att inget botemedel finns att få.
– Jag ligger inte för döden. Men jag inser att jag behöver förbereda mig för döden, säger Anders Gerdmar.
Han är en välkänd profil i svensk kristenhet och har skapat en del rubriker då han argumenterat för sina teologiska övertygelser, där hans övergripande budskap har varit att “Guds ord räcker”, vilket också är titeln på en av hans många böcker. En av de senaste teologiska strider han tagit handlar om samkönade äktenskap, som han menar är oförenligt med Bibelns budskap. Många beskriver honom som konservativ, även om han själv föredrar ord som bibeltrogen.
Slutföra bok
Just nu har ett stort mörker tornat sig upp på himlen, Anders Gerdmar är sjukskriven och är bara i tjänst 25 procent på sin tjänst vid Skandinavisk teologisk högskola i Uppsala.
– Samtidigt håller jag på med det jag vill göra. Jag använder den energi jag har för att slutföra vissa saker, berättar han.
Bland annat är han nu angelägen om att få skriva färdigt boken han håller på med. Ämnet ligger honom varmt om hjärtat och bygger på hans forskning. Frälsningen kommer från judarna, är titeln på boken som ännu inte är färdigskriven och handlar om kyrkan och antisemitismen genom historien.
Han har även andra skrivprojekt i gång. Men fokuserar samtidigt på sina nära och kära, då tiden han har kvar att leva kan vara kort.
[ Anders Gerdmar: "Är alla synder lika allvarliga?" ]
Vård och bön
– Jag behöver förbereda familjen och det som skulle göra det lättare för dem om jag skulle gå hem till Herren. Men det är inte min förväntan, jag tror att jag kommer igenom det här. Vi har fantastiska löften i Guds ord, att Gud gör under, säger Anders Gerdmar.
– Jag är inte på något sätt kritisk till läkarvård, men jag vet att det finns gränser för vad läkarna kan göra. Som princip gör jag allt som doktorn säger, vad de än hittar på. Men jag tar också emot förbön.
Anders Gerdmar berättar att han verkligen tror på bönens kraft och en viktig anledning till att han på ett så här öppet sätt vill berätta om sin sjukdom beror på att han gärna tar emot förbön. Ända sedan han fick cancer för sju år sedan har många varit med och bett för honom och han tror själv att det är anledningen till att han lever i dag.
Olika möjligheter
Just nu är det ett bibelord som han landat i när det gäller bönens kraft, hämtat från Jesajas 38:e kapitel där kung Hiskia ber Gud om 15 år till att leva. En bön som också besvaras.
– Det är en stark bön som kommit till mig, berättar 68-årige Anders Gerdmar.
I dag förbereder han sig för sig för båda möjligheterna.
– Som du hör är jag uppfylld av det som är här och nu. Men samtidigt har jag respekt för sjukdomen och vad det kan innebära. Det märks också, jag är betydligt tröttare. Jag går som en gammal gubbe, säger Anders Gerdmar.
– Samtidigt lever jag i tron på att Gud är mäktig nog att reda ut det här. Har han skapat himmel och jord kan han bota en man som mig.
[ Anders Gerdmar: "Se upp med klimat-eskatologin" ]
---
Fakta: Anders Gerdmar
- Anders Gerdmar är en svensk teolog som skrivit många böcker och även grundat Skandinavisk teologisk högskola.
- 1980 blev han prästvigd i Svenska kyrkan, men rörde sig senare i livet mot Livets ord där han var verksam en tid.
- Han är docent i Nya testamentets exegetik vid Uppsala universitet och har även en professur i teologi vid ett amerikanskt universitet.
---