Nyheter

Stolt trio tog emot medaljer av ärkebiskopen

Högtidligt och avslappnat då tre trotjänare prisades av Antje Jackelén i Uppsala domkyrka

Karin Wiborn, syster Karin och Per Harling strålade tillsammans i domkyrkan i Uppsala, då de tog emot var sin medalj av ärkebiskop Antje Jackelén.

– Det var kul det här, säger Antje Jackelén spontant då hon fått upp ångan i att dela ut medaljer.

Hon är precis i färd med att prisa Karin Wiborn, i dag biträdande kyrkoledare för Equmeniakyrkan, för hennes insatser för ekumeniken. Anledningen till denna utmärkelse är dock att Karin Wiborn tidigare var generalsekreterare för Sveriges kristna råd, vilket var anledningen till att hon fick ta emot S:t Eriksmedaljen.

– Genom att målmedvetet bygga förtroende mellan kyrkofamiljer och goda relationer mellan ledare har Karin Wiborn på ett avgörande sätt bidragit till att trossamfunden i viktiga frågor talar med en röst som får gehör i kyrka och samhälle, läste Antje Jackelén från motiveringen.

Medaljen, vars namn är taget från Erik den Helige, delas ut till personer utanför Svenska kyrkan och tidigare har exempelvis Desmond Tutu och Agnes Aboum tagit emot den.

Karin Wiborn passade på att hålla ett kort med kärnfullt tacktal, där hon konstaterade att ekumenik inte är ett ensamjobb.

– Det är många av er som finns i det här, sa hon till dem som samlats i domkyrkan i Uppsala.

Prisas för flyktingarbete

Medaljerna delades ut i samband med gudstjänsten då kyrkomötet öppnas, under smattrande applåder och en ceremoni som var både högtidlig och avslappnad på samma gång.

Två Stefansmedaljer delades också ut, vilket är en utmärkelse som ärkebiskopen får dela ut till folk inom Svenska kyrkan. Medaljen har fått sitt namn efter kyrkans första ärkebiskop.

Först ut att få sin medalj var syster Karin, nunna på Alsike kloster, känd för sitt engagemang för flyktingar.

– Hon får medaljen för decennier av oförtröttliga arbete för människor på flykt, förklarade Antje Jackelén och räckte sedan över medaljen till en glatt strålande nunna.

Musik som når ut

Den andra Stefansmedaljen tilldelas prästen Per Harling, känd som kompositör och psalmförfattare. Efter att ha läst upp den formella motiveringen om “att han skapat rymd för livets nyanser och trons uttryck”, kom sedan en något mer spontan hyllning från Antje Jackelén.

– När man predikar i en liten luthersk kyrka i Bogota, i Colombia, och hela församlingen står där och på spanska sjunger “Du är helig, du är hel”, då vet man att Per Harling har nått ut.

---

Fakta: Detta har hänt

  • Kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, har invigts med en gudstjänst i Uppsala domkyrka.
  • Under gudstjänsten passade ärkebiskop Antje Jackelén, som om några veckor lämnar sin post, på att dela ut tre medaljer.
  • Det skedde inför kungafamiljen, biskopar och alla de förtroendevalda som är invalda i kyrkomötet.

---

Fler artiklar för dig