Nyheter

Många välsignelser i kyrkorna - av katt, hund och marsvin

Vuxna och barn tog på tisdagen med sina husdjur till Göteborgs domkyrka för att få dem välsignade av Maria Bergius, präst i domkyrkan. Husdjursvälsignelse har blivit ett sätt för Svenska kyrkan och Katolska kyrkan att uppmärksamma Franciskusdagen.

Franciskus av Assisi är djurens skyddshelgon, och av det skälet är den 4 oktober också en internationell temadag då djurrätt och djurskydd uppmärksammas.

I Göteborg bjöd domkyrkan på tisdagen in till en specialgudstjänst där för och med “rumsrena, kopplade/burade och snälla” husdjur. Även före gudstjänsten fanns möjligheten att få sitt husdjur välsignat av biträdande domkyrkokaplan Maria Bergius, ute på Domkyrkoplan.

– Sammanlagt välsignade jag 10-15 hundar, två katter och ett marsvin i går, och fick be för sjuka djur, lyssna till många berättelser om djur som är sörjda och saknade, och dela glädjen över de djur som finns med människor och mildrar ensamhet, tröstar, och ger mening i människors liv, berättar Maria Bergius för Dagen.

Maria Bergius, präst i domkyrkan i Göteborg, välsignar hunden Yoshi.

Välsignar hela skapelsen

Också på andra platser, så som i Bunkeflo och vid Rhyzeliusgården i Linköping, anordnade Svenska kyrkan husdjursvälsignelse denna dag.

– Många upplever att djur ger stor glädje och tröst. Kyrkan välsignar i många sammanhang och kan också välsigna djuren, säger syster Therése i Linköpings kloster i en inbjudan på domkyrkopastoratets hemsida.

– Guds välsignelse gäller hela skapelsen, också djuren. Välsignelsen handlar också om förundran och tacksamhet inför Guds skapelse där vi blir indragna.

Gudstjänst i Kungsträdgården

I lördags samlades hundratals människor i Kungsträdgården i Stockholm, där kardinal Anders Arborelius höll en utomhusgudstjänst och lät välsigna de husdjur som bars fram. Det var fjärde gången som Katolska kyrkan uppmärksammade Franciskusdagen på detta sätt.

Katoliker samlades i Kungsträdgården i Stockholm den 1 oktober för gudstjänst och husdjursvälsignelse.

Konferencier var gastronomen Edward Blom, som inför Franciskusdagen reflekterade kring varför intresset kring Franciskus är så stort, trots att det är över 800 år sedan han levde.

– Franciskus levde så pass sent i historien att hans levnadsteckning är mer detaljerad än äldre helgons. Man kan sätta sig in i hans konflikt med fadern, omvändelsen, hans radikala fattigdom och extrema människokärlek, säger han i en intervju med Katolska Pedagogiska Nämnden.

Fler artiklar för dig