Nyheter

Antje Jackelén till kyrkopolitikerna: Jesus har kallat er

Kyrkomötet har inletts med en gudstjänst i domkyrkan i Uppsala

Årets kyrkomöte, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, inleddes traditionsenligt med en gudstjänst. Den avslutades med en påminnelse av den snart avgående ärkebiskopen Antje Jackelén att som kyrkopolitiker är man inte bara representant för sin nomineringsgrupp, utan “det är Jesus Kristus som har kallat er”.

När Svenska kyrkans förtroendevalda samlas för att staka ut färdriktningen inleds det med en gudstjänst i Uppsala domkyrka, med kronprinsessa Victoria och kungaparet på första parkett. Efter att psalmerna och musiken tonat ut fick ärkebiskop Antje Jackelén, med drygt tre veckor kvar på posten, tala till de församlade.

Till en början ville hon lyfta fram fördelen med det demokratiska styrelseskick som Svenska kyrkan valt. Men hon lade också till att alla som samlats i domkyrkan och som ska delta i kyrkomötets arbete finns här av ett djupare skäl, att det är som döpta kristna de är kallade att ta ansvar.

– Innan nomineringsgrupper kunde sätta era namn på sina listor är det Jesus Kristus som har kallat er till ett liv i tro, hopp, kärlek och efterföljelse, sa Antje Jackelén.

– Till den kallelsen hör också att oförtröttligt be för vår värld och för kyrkans liv och arbete i denna värld.

Tog upp apartheidfrågan

Inför årets kyrkomöte har debatten redan blossat upp kring frågan om alla präster i Svenska kyrkan måste viga samkönade par, och annars riskera att avkragas. Antje Jackelén valde att undvika frågan då hon tilltalade kyrkomötets förtroendevalda. Däremot lyfte hon fram förra årets heta fråga, då beslut fattades att försöka få till en utredning om Israel gör sig skyldig till apartheid.

Ärkebiskopen valde diplomatins väg och tog inte ställning i frågan, utan hänvisade i stället till ett uttalande från Kyrkornas världsråds generalförsamling som konstaterade att vissa kyrkor anser att termen apartheid är rätt ord att använda, medan andra anser att det är olämpligt.

– Vi är inte eniga i denna sak, citerade Antje Jackelén.

– Vi måste fortsätta att kämpa med frågan, medan vi fortsätter att arbeta tillsammans på denna rättvisans och fredens resa.

Delade ut medaljer

Antje Jackeléns framförande avslutades med att hon delade ut tre medaljer. Syster Karin från Alsike kloster och psalmkompositören Per Harling tilldelades Stefansmedaljen, medan Karin Wiborn fick S:t Eriksplaketten för sin tid som generalsekreterare för Sveriges kristna råd.

---

Fakta: Kyrkomötet 2022

  • Den 4 oktober inleddes årets kyrkomöte, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, med en gudstjänst i Uppsala domkyrka.
  • Efter det påbörjas utskottsarbetet bakom lyckta dörrar, där förslagen som lagts till kyrkomötet kommer att behandlas.
  • Den 21 november återsamlas kyrkomötet där debatt och beslut tas inför öppen ridå.

---

Fler artiklar för dig