Nyheter

Små församlingar gör tio dagars bibelskola - vill fördjupa bibelläsningen

Små församlingar satsar stort vart tredje år. “Har aldrig gått med förlust hittills”.

Frivilliga gåvor, volontärer - och god framförhållning. Det gör att Equmeniakyrkan Hovslätt och Slättenkyrkan i Norrahammar kan erbjuda en dryg vecka med kristna profiler som Josefine Arenius, Tomas Sjödin och Mikael Tellbe under den bibelskola som inleds på fredag.

Det är sjätte gången sedan 2007 som församlingarna anordnar en gemensam bibelskola – tio dagar av seminarier, gudstjänster, barnmöten, ungdomsmöten och bibelstudier.

– Även om inte allt är bibelstudier är vår ambition att det ska vara en dryg vecka när vi får fördjupas i vår bibelläsning och vår tro, säger David Hjelmqvist, pastor i Equmeniakyrkan Hovslätt, till Dagen.

– Så vi har sagt: varför krångla till det med något flashigt konferensnamn när “bibelskola” förklarar ganska bra vad det handlar om, och vad vi vill med samlingarna.

David Hjelmqvist, pastor i Equmeniakyrkan i Hovslätt.

De två mindre, närliggande, församlingarna beslöt sig för omkring 15 år sedan för att slå ihop sina respektive fördjupningsdagar. Equmeniakyrkan Hovslätt har omkring 450 medlemmar, medan Slättenkyrkan, som samarbetar med både Alliansmissionen och Equmeniakyrkan, har omkring 100 medlemmar.

– Vi arrangerar bibelskolan med studieförbundet Bilda, som är med och bidrar med en del. Men framför allt täcks våra omkostnader av kollekter och insamlingar, säger David Hjelmqvist.

– Det häftiga är att nästan varje gång jag varit med och summerat dagarna efteråt, så har vi gått i stort sett plus minus noll.

Det enda som besökarna betalar för är måltiderna, som man för planeringens skull måste anmäla sig till i förväg.

Vitaliserar församlingen

Kennet Heinevik, föreståndare i Slättenkyrkan i Norrahammar, ser bibelskolan som något som vitaliserar församlingen.

– Emellanåt behöver man göra en satsning som märks både utåt och inåt, och dessemellan kan verksamheten rulla på som vanligt.

– För oss som liten kyrka är det jättekul att vara med och dra halva lasset, för det blir som en uppryckning och glädje i församlingen.

Många församlingsmedlemmar ställer upp som volontärer under bibelskolan – hälsar välkomna, ordnar med fika, frukost och luncher, tar hand om besökarna, ger förbön och nattvard.

God framförhållning

Till vardags, berättar Kennet Heinevik, är Slättenkyrkan en “traditionell församling, med gudstjänster och verksamhet för scouter, tonåringar, konfirmander”.

Kennet Heinevik, Slättenkyrkan i Norrahammar.

– Vi står i en trogen, pågående tjänst som en församling som inte till exempel har second hand-butiker och annat. Utan vi jobbar mer traditionellt, med en god relation till skolor och ekumeniken.

Hur kommer det sig att ni kan bjuda på så många namnkunniga kristna talare under bibelskolan?

– Det handlar helt och hållet om framförhållning. Vi börjar planera två år i förväg, alltså ett år efter det att en bibelskola genomförts, säger David Hjelmqvist.

– Även de som är ganska uppbokade brukar inte planera mer än ett år i förväg, så det har varit vårt recept för att kunna bjuda på ett så gediget program.

Barnmöte med Munken och Kulan, från Bibelskolan 2019.

---

Fakta: Bibelskola

  • Arrangeras av Equmeniakyrkan Hovslätt, Slättenkyrkan i Norrahammar och studieförbundet Bilda den 7-16 oktober.
  • Årets tema är “Verktyg för en fungerande - fördjupande vardagstro.
  • Bland talarna är Tomas Sjödin, Mikael Telbe, Carin Dernulf, Josefine Arenius, Eleonore Gustafsson, Fredrik Lignell.
  • Program finns att ladda ner på Slättenkyrkans hemsida och hos Equmeniakyrkan Hovslätt.

---

Fler artiklar för dig