Nyheter

Prästen avsade sig vigselrätten: ”Bättre än att bli avkragad”

“Min rekommendation att de präster som inte kan tänka sig att viga samkönade par vänder sig till Kammarkollegiet”

När Kyrkomötet år 2009 beslutade att Svenska kyrkan ska viga samkönade par valde prästen Tord Nordblom att driva en process där ha bad om att bli fråntagen sin vigselrätten. Han menade att på sikt kommer präster med en traditionell teologisk syn på äktenskapet att få problem, något som nu kan visa sig bli verklighet.

“Det är klokare att inte gå på tåget, än att tvingas hoppa av det i farten.”

Så formulerade sig prästen Tord Nordblom när han år 2010 svarade på frågor han fått från Göteborgs stift angående att han vägrat gå med på den nyordning som gällde i äktenskapsfrågan.

Året innan hade Kyrkomötet tagit det historiska beslutet att vidga Svenska kyrkans äktenskapssyn vilket öppnade för att även samkönade par kunde få gifta sig kyrkligt. Beslutet var samtidigt någon form av kompromiss, eftersom enskilda präster med uppfattningen att äktenskapet enbart är mellan en man och en kvinna inte skulle tvingas att viga samkönade par.

Motsatte sig

Tord Nordblom var en av de präster som motsatte sig utvecklingen. Men han nöjde sig inte med att göra som de flesta i hans situation, att anpassa sig till de rådande förhållandena, utan han menade att på sikt skulle hans hållning med all sannolikhet inte kunna accepteras.

“Förmodligen kommer en enskild prästs nekande till enkönad vigsel mycket snart att uppfattas som diskriminering på grund av sexuell läggning”, skrev han i ett brev (daterat till den 26 januari 2010) till den dåvarande biskopen i Göteborg.

Inför årets kyrkomöte, Svenska kyrkans högsta beslutande organ, ligger också en motion om att alla präster måste vara villiga att viga samkönade par eller riskera att avkragas. Motionen är underskriven av företrädare för S, C, Visk och Öka.

Tord Nordblom kommer dock inte att påverkas även om det vinner gehör eftersom han inte har kvar sin vigselrätt.

– Det började med en ärlig fråga till domkapitlet. Jag ville veta vad som var viktigast, kyrkans eller samhällets syn på äktenskapet, berättar Tord Nordblom för Dagen.

Som svar fick han en allmänt hållen skrivelse från biskopen som informerade om kyrkans nya syn i äktenskapsfrågan. Efter det bestämde sig Nordblom för att testa om han som enskild präst kunde få sin vigselrätt upphävd och hörde av sig till Kammarkollegiet.

En testballong

Ingen präst i Svenska kyrkan hade tidigare fått sin vigselrätt upphävd och Tord Nordblom beskriver det hela som en testballong “som visade sig fungera”.

Han och ytterligare två präster, som då redan var pensionerade, lyckades nämligen driva igenom att de inte längre hade den juridiska rätten att viga. Deras agerande var inte populärt i kyrkan - domkapitlet i Göteborg skrev en kommentar där de stämplade dem som illojala.

“Om någon är missnöjd med kyrkans beslut att ansöka om vigselrätt finns det demokratiska vägar att gå för att skapa en opinion för en annan uppfattning och för att försöka åstadkomma en förändring. Att använda sig av andra tillvägagångssätt anser domkapitlet inte vara lojalt med Svenska kyrkan och de som gör på detta sätt förtjänar kritik”.

Fortsatte som präst

Trots denna reprimand fick Tord Nordblom vara kvar som präst i Kungälv-Ytterby församling.

– Jag fick jobba kvar för att vi har ett förnuftigt kyrkoråd och för att det finns en förstående kyrkoherde, säger han.

De hade inga problem med din teologiska hållning?

– Nej. Så vitt jag vet delades den av de andra som var i tjänst här.

Tord Nordblom, i dag 73 år, var anställd som präst i fem år efter att ha fått sin vigselrätt indragen. Efter att han gått i pension har han fortsatt att hoppa in på olika vikariat och är fortfarande aktiv som präst.

Och du har inte vigt något par de senaste tolv åren?

– Inte med några juridiska följder. Men jag har haft flera bröllopsgudstjänster, där brudparet vigt sig borgerligt innan.

Tord Nordblom, präst i Svenska kyrkan

Tord Nordblom berättar att dessa ceremonier har varit nästan identiska med kyrkans vanliga bröllopsordning, men med små justeringar eftersom akten inte varit juridiskt bindande.

– Ett par vigdes borgerligt i sakristian bara någon timme innan en sådan bröllopsgudstjänst. Det var ett bekännande kristet par som delade min uppfattning, säger han.

Civilrättslig ordning

Tord Nordblom säger att han förordar just detta - en civilrättslig ordning där staten står för det juridiska i äktenskapet medan trossamfunden sedan får stå för respektive religiös ceremoni efteråt. Att präster har vigselrätt kallar han för ett statligt sidouppdrag, något han inte förstår varför Svenska kyrkan ska försvara.

Riskerar avkragning

På det stundande kyrkomötet ser det ut att bli en intensiv diskussion kring den motion som föreslår att alla präster i Svenska kyrkan måste vara redo att viga samkönade par. Tord Nordblom tror att det kan komma att röstas igenom, men han menar att det finns en utväg för de präster som har den traditionella äktenskapssynen. De borde helt enkelt göra som honom och avsäga sig sin vigselrätt.

– På så sätt skulle de inte riskera att bli avkragade av domkapitlet, säger han.

– Kammarkollegiet kommer så vitt jag förstår det att befria dem från vigselrätten om de ansöker om det.

Uppmanar präster

Många inom Svenska kyrkan skulle troligtvis ogilla en sådan utveckling, men Tord Nordblom konstaterar att hans fall har visat att det ändå är Kammarkollegiet som har sista ordet när det gäller vem som har rätt att viga.

– Så om motionen går igenom är det min rekommendation att de präster som inte kan tänka sig att viga samkönade par vänder sig till Kammarkollegiet för att bli befriade från vigselrätten.

– Jag inser att om många präster skulle avsäga sig vigseluppdraget, så som jag har gjort, då skulle nog flera av dem få problem med sin arbetsgivare. Det finns säkert de som skulle vilja köpa ut sådana präster och om de ska söka en annan tjänst inom kyrkan kanske de inte alltid skulle betraktas som anställningsbara eftersom de inte har någon vigselrätt. Men det kanske är något man får ta, hellre det än att bli avkragad.

---

Fakta: Tord Nordbloms fall

  • Tord Nordblom lyckades för tolv år sedan att som präst i Svenska kyrkan bli av med sin vigselrätt.
  • Ett fåtal präster har sedan dess gjort samma resa genom att vända sig till Kammarkollegiet, som är den myndighet som har ansvar för vigselfrågor i Sverige.
  • Tord Nordblom är också kyrkopolitiskt aktiv i Frimodig kyrka.

---

Fler artiklar för dig