Nyheter

”Flyktingpastorn” avslutar sitt arbete med flyktingar

”Mycket positivt har hänt, men hat och hot har varit en ständig följeslagare”

“Flyktingpastorn” Bengt Sjöberg avslutar sin rådgivning till flyktingar, efter ett 30 år långt engagemang. Det berättar den tidigare föreståndaren för Korskyrkan Filipstad-Hällefors på sin blogg.

Bengt Sjöberg i Filipstad har engagerat sig för flyktingar i 30 år, och berättar om sitt liv i boken Flyktingpastorn, som kom 2015. År 2009 utsågs han till Årets förebild av Dagen.

Nu lägger han dock arbetet åt sidan för gott, berättar han på sin blogg.

“Jag kunde kanske ha kämpat ett tag till, men sjukdom, värk och oviss framtid gör att jag nu avvecklar Sjöbergs Asylrådgivning. Jag avslutar olika ärenden och stänger igen innan årsskiftet,” skriver Bengt Sjöberg, som fyllde 75 år i somras.

“Mycket positivt har hänt, men hat och hot har varit en ständig följeslagare”, tillägger han.

Allt svårare för asylsökande

I inlägget tecknar Bengt Sjöberg en mörk bild av situationen för asylsökande och andra skyddssökande i Sverige – men även för dem som försöker att hjälpa dem.

“Det senaste halvåret har jag ägnat stor del åt att hjälpa människor att fly FRÅN Sverige. Nu ska det bli ännu värre, ännu svårare och Sverige ska vara det mest restriktiva landet i EU att ge uppehållstillstånd,” skriver han.

“Vi som jobbat med att hjälpa asylsökande kan råka illa ut. Hot har vi fått av olika slag och hånats med att kallas för ‘godhetsknarkare’ och ‘landsförrädare’. Personer som de nya makthavarna ‘ska ta hand om’ när de tar över”.

Åtstramningar för konvertiter

Genom åren har Bengt Sjöberg, inte minst inom ramen för Sveriges kristna råd, verkat för en mer rättssäker handläggning av ärenden som gäller asylsökande konvertiter.

Det är en grupp som frikyrkorna befarar ska få det än svårare framöver.

Strax före riksdagsvalet varnade frikyrkosamfundens nätverk Rätt till tro för att det kan bli svårare för konvertiter att få stanna i Sverige vid ett regeringsskifte.

“Hittills har konvertiterna i våra församlingar åtminstone haft en chans att stanna i Sverige, men om SD får inflytande över regeringen är den chansen så gott som över,” skriver nätverket i ett inlägg på Bengt Sjöbergs blogg.

De hänvisar bland annat till Sverigedemokraternas utspel om hårdare regler för asylsökande som konverterar i Sverige.

“Uppoffrande engagemang”

Christian Mölk, pastor och föreståndare i Pingst Härnösand, ingår i ledningsgruppen för Rätt till tro och har ett nära samarbete med Bengt Sjögren.

pastor

“Bengt Sjöberg är en person som med sitt enorma uppoffrande engagemang för sin nästa förkroppsligar det uppdrag Jesus har gett oss; att älska våra medmänniskor,” skriver han i en kommentar till Dagen.

“Bengt Sjöberg ger hopp, inte bara till de asylsökande han hjälper, utan även till oss kristna ledare som i våra lokala sammanhang försöker hjälpa våra medmänniskor.”

Dagen har varit i kontakt med Bengt Sjöberg, som inte velat ge ytterligare kommentarer.

“Evigt tacksam”

En av dem som kommenterade Bengt Sjöbergs besked på Facebook var Ofelia Namazova Venneman.

“Personligen kommer jag vara dig evigt tacksam, utan dig hade jag aldrig fått leva det liv jag lever i dag,” skrev hon.

Ofelia flydde till Sverige från Azerbajdzjan 2002 tillsammans med sina föräldrar och lillebror, och hamnade efter en tid i Filipstad.

– Vi sökte oss till Erikshjälpen, där jag hoppades lära mig svenska snabbare genom att hjälpa till som volontär, berättar Ofelia Namazova Venneman, som just nu är föräldraledig från tjänsten som pressansvarig för Kristdemokraterna i Region Stockholm.

Ofelia Namazova Venneman

Dagen skrev om familjen, och om hur hårt rädslan för att behöva återvända till Azerbajdzjan slog mot barnen. Men hela tiden fanns Bengt Sjöberg där med tröst och uppmuntran, berättar Ofelia Namazova Venneman.

– Det slutade med att vi fick gömma oss under ett helt år, och då var det Bengt som såg till att vi hade mat på bordet och tak över huvudet.

Tillfällig lag lösningen

Familjen fick till slut uppehållstillstånd genom den tillfälliga lag som kom i slutet av 2005, och som innebar att alla som nekats asyl fick rätt till en ny prövning, förutsatt att de vistats i Sverige under lång tid.

– Det var den 21 december 2005 och jag var på Erikshjälpen när Bengt kom springande med telefonen och sa “du ska tala med flickan själv”. Då var det en handläggare på Migrationsverket som sa att vi beviljats permanent uppehållstillstånd, minns Ofelia Namazova Venneman.

– Utan Bengt hade det aldrig gått. Han for runt med oss till olika advokater och stöttade oss när allt rasade runt omkring oss, om och om igen. Han var ett fantastiskt stöd, både praktiskt och känslomässigt, så han är en väldigt viktig person i mitt liv.

Fler artiklar för dig