Nyheter

Tro i fokus då Julia Kronlid (SD) valdes till andre vice talman

“Att ha en tro har hjälpt i de svåraste stunderna när man känt sig så ensam”, säger Julia Kronlid själv om sin resa med SD • Brukar besöka pingstkyrkan • Ifrågasätts på grund av sin tro, syn på aborter och evolutionsteorin.

Andreas Norlén (M) valdes på måndagen om till riksdagens talman. Men debatten blossade främst upp kring Sverigedemokraternas Julia Kronlid under omröstningen till andre vice talman. I fokus fanns Julia Kronlids kristna tro, syn på aborter samt tidigare uttalanden om evolutionsteorin.

Det blev stor dramatik i riksdagen då det var dags att utse talmanspresidiet för den kommande mandatperioden. Moderaten Andreas Norlén fick behålla posten som talman, då det visade sig att han hade starkt stöd över partigränser. Även valet av vice talman var odramatiskt, närKenneth G Forslund (S) röstades fram med ett rungande ja.

Sedan blev det lite mer komplicerat. Partierna på högerkanten hade presenterad SD:s Julia Kronlid som andre vice talman.

Hon kommer från en frikyrklig bakgrund inom Svenska alliansmissionen och har väckt uppmärksamhet genom åren på olika sätt. Inom de mer migrationsvänliga delarna av frikyrkligheten har mest fokus varit på att Julia Kronlid är aktiv i ett parti som anses som högerextremt med krav på minskad invandring.

Utanför frikyrkan har hon uppmärksammats för sin syn på aborter och uttalanden om att hon tror på kreationism, något som flera inför talmansvalet försökte vända emot henne.

“En sverigedemokrat, som dessutom länge arbetat för att begränsa aborträtten, är helt fel person som andre vice talman”, skriver exempelvis V-ledaren Nooshi Dadgostar på Twitter.

Står bakom lagen

När Julia Kronlid inför omröstningen i riksdagen mötte pressen valde hon att tona ned det som hon anklagats för.

– Jag står bakom svensk abortlagstiftning så som hela partiet gör, sa Julia Kronlid, rapporterar Aftonbladet.

Hon menade att det råder stora missuppfattningar om hennes position i frågan.

Julia Kronlid försäkrade också medieuppbådet om att hon inte ifrågasätter evolutionsteorin samt att hennes syn på skapelsen inte har något med hennes politiska gärning att göra.

Omstridd kandidat

Det blev ingen enkel resa då Julia Kronlid skulle släppas fram. Talare från framförallt MP och V gick fram och kritiserade valet av henne hårt, bland annat genom att lyfta fram hennes syn på aborter, men också att hon som representant för SD inte kan ses som den samlande symbol Sverige behöver.

Även C-ledaren Annie Lööf tog till orda för att kritisera valet av Julia Kronlid, men meddelade också att Centern som parti inte tänkte rösta på någon annan kandidat, utan lägga ned sina röster.

Valet avgjordes till slut via slutna omröstningar, där det krävdes två valomgångar innan Julia Kronlid till slut vann riksdagens majoritet.

Går till pingstkyrka

Julia Kronlid är i dag medlem i Svenska kyrkan och har varit ett av partiets affischnamn när det gäller kyrkopolitiken. Hon har suttit i såväl Kyrkomötet som Kyrkostyrelsen, något som också lyftes fram som något positivt av SD:s Henrik Vinge när han i riksdagsdebatten förklarade varför SD valde att nominera Julia Kronlid som andre vice talman.

Hon har i och med förra årets kyrkoval klivit av sitt kyrkopolitiska engagemang och när Dagen frågar SD:s presstjänst om Julia Kronlids nuvarande kyrkliga engagemang svarar hon själv via ett skriftligt meddelande:

“Jag är medlem i Svenska kyrkan, men i Täby brukar jag besöka Grindtorpskyrkan då jag verkligen uppskattar gemenskapen och barnverksamheten där. Har dock inte blivit tillfälle att ansöka om medlemskap. Jag ser min kyrkliga hemvist i både Svenska kyrkan och Grindtorpskyrkan”, säger Julia Kronlid.

Grindtorpskyrkan är en församling som tillhör pingströrelsen.

Tron har hjälpt

Strax efter riksdagsvalet berättade Julia Kronlid på Facebook kortfattat själv om sin kristna tro och vad den har betytt genom åren för henne. Hon gjorde då en kortfattad summering av sin politiska karriär, som började i kraftig motvind år 2006 när hon tog klivet in i SD. Två år senare fick hon fönsterrutorna sönderslagna i sitt hem av vänsteraktivister, en av flera smällar hon fått ta som företrädare för ett parti många ser som ytterst kontroversiellt. Resan har sedan gått vidare till politiska segrar och ett parti som numera är näst störst i Sverige.

Julia Kronlid skriver att tiden som SD-politiker har varit både tuff och fantastisk.

“Kan också erkänna att ha en tro har hjälpt i de svåraste stunderna när man känt sig så ensam och det känts som man har hela världen emot sig har det hjälpt att få be om styrka. Att få vänner över partigränser som delar tron har betytt mycket också”, skrev Julia Kronlid, som numera kan titulera sig andre vice talman.

---

Fakta: Julia Kronlid

  • Julia Kronlid är en av Sverigedemokraternas toppolitiker och har nu valts fram till riksdagens andre vice talman.
  • Hon är 42 år, har tre barn och är i dag bosatt i Stockholmsområdet.
  • Julia Kronlid har också varit en av förgrundsgestalterna i SD:s kyrkopolitiska engagemang, men har nu lämnat den rollen då hon inte kandiderade i förra årets kyrkoval.

---

Fler artiklar för dig