Nyheter

Präst får anmärkning av Domkapitlet - förde ut asylsökande i resväska

Prästen gömde en man i en resväska och förde honom ut från Migrationsverket i Gävle. Nu har hon fått en anmärkning av Domkapitlet.

Domkapitlet beslutar att prästen som smugglade ut en man från Migrationsverkets förvar inte förlorar sin tjänst, utan får istället en skriftlig erinran.

Prästen, som smugglade ut en asylsökande från Migrationsverket i Gävle, har nu fått en skriftlig erinran – en formell anmärkning från Domkapitlet. Förra året dömdes hon av Gävle tingsrätt till villkorlig dom och 50 dagsböter (20 000 kronor). Kvinnan hon samarbetade med för att smuggla ut mannen har också dömts för brott i samma mål.

Domkapitlets beslut

Enligt kyrkoordningen får domkapitlet förklara en präst obehörig att utöva kyrkans vigningstjänst om de brutit löften som denne gett vid sin prästvigning, brutit mot tystnadsplikten, om den inte har förmågan att utöva sin tjänst på grund av t.ex. sjukdom eller om prästen skadat sitt anseende genom sin livsstil eller, som i detta fall, en brottslig gärning.

Domkapitlet finner dock att påföljden inte ska vara att förklara prästen obehörig, utan att det ska stanna vid skriftlig erinran. I beslutet står:

“En präst har att följa inte bara sina vigningslöften och kyrkoordningen utan även svensk lag. Det betyder dock inte att varje brottslig gärning ska föranleda förlust av rätten att utöva vigningstjänsten. Om en präst gjort sig skyldig till en brottslig gärning kan det finnas anledning att se på gärningen ur ett annat perspektiv än det allmänna straffvärdet, exempelvis ur perspektivet det uppdrag en präst erhållit vid sin vigning.”

Mannen döptes av prästen

Prästen hade 2018 jobbat med afghanska ensamkommande ungdomar. En av dessa ungdomar var mannen (eller “pojken”, som det står i Domkapitlets beslut) som hon stöttat och även döpt efter att han konverterat till kristendomen. 2020 sattes mannen i förvar hos Migrationsverket i Gävle.

Enligt domslutet hade prästen besökt honom flera gånger för att fira mässa under tiden han var där. En tid senare hade prästen och en annan kvinna med sig en stor resväska när de dök upp på Migrationsverket. I den påstod kvinnorna att det var material som skulle användas för ett dop. De kom in för att besöka mannen innan han skulle utvisas till Afghanistan, och när de hade lämnat var han borta. Han misstänktes ha smugglats ut genom att gömma sig i väskan, vilket kvinnorna tidigare har nekat, men enligt Domkapitlets beslut är prästen skyldig till brottet.

Det finns ännu inga officiella uppgifter om att mannen hittats.

Fler artiklar för dig