Nyheter

Evangelisten Billy Graham blev drottningens vän

Djup kristen tro förenade drottning Elizabeth och den amerikanske evangelisten Billy Graham

“Världen behöver en kristen revolution”, sa evangelisten Billy Graham inför 15 000 åhörare i Glasgow i mars 1955. Tack vare BBC sågs hans predikan av miljontals britter.
För en av dem, drottning Elizabeth, blev livesändningen början på en kontakt som kom att vara i flera årtionden.

En av dem som vittnat om drottning Elizabeths kristna tro efter hennes död den 8 september är Franklin Graham, son till den numera avlidne världsevangelisten Billy Graham. I tv-kanalen ABC berättar Franklin Graham om den personliga relation som tog sin början under faderns besök i Storbritannien i mitten av 1950-talet.

Våren 1955 följde BBC Billy Graham på delar av hans sex veckor långa evangelisationskampanj genom Skottland.

Bland annat direktsändes hans predikan inför omkring 15 000 åhörare i Kelvin Hall i Glasgow.

– Kommunisterna talar om en världsrevolution. Och jag håller med om att världen behöver en revolution, säger Billy Graham i det korta filmklipp som BBC lagt ut i sitt öppna arkiv.

– Men den revolution som världen behöver är en andlig revolution. En kristen revolution, där män och kvinnor ger sina hjärtan och sina liv till Kristus och till Gud, och till ett liv för hans rike.

Inbjöds att predika

Två av de miljontals britter som lyssnade i sina hem var drottning Elizabeth, känd för sin djupa kristna tro, och hennes make prins Philip.

“Kort tid efter den sändningen fick mr Graham ett brev från Buckingham Palace, där han inbjöds att predika vid Windsor Castle, och sedan delta i en lunch med drottningen,” berättar Billy Graham Library om kontakten mellan drottningen och den amerikanske predikanten.

“Det var början på en vänskap som skulle vara i många år. Sammanlagt träffades de tolv gånger under de kommande tre decennierna”, både i Storbritannien och USA.

I självbiografin Just som jag är beskriver Billy Graham, som avled 2018, sina möten med drottningen i varma ordalag.

“Ingen i Storbritannien har bemött oss med större hjärtlighet än hennes majestät drottning Elizabeth II. Nästan varje gång har det handlat om varma och informella möten, som en lunch eller middag, antingen ensamma eller tillsammans med ett fåtal familjemedlemmar eller andra nära vänner”, skrev han.

Drottning Elizabeth II den 7 november 1955, samma år som hon träffade evangelisten Billy Graham för första gången.

Vid ett tillfälle ska drottningen rent av ha bett den karismatiske evangelisten att i förväg kommentera utkastet till ett av de tal som hon höll till nationen varje år på juldagen, skriver Greg Laurie, som förra året utkom med boken Billy Graham: The Man I Knew, i Christian Post.

Fler artiklar för dig