Nyheter

Nytt brödrapar kan bli biskopar i Svenska kyrkan

Två biskopsval pågår i Svenska kyrkan - två bröder ligger bra till i bägge fallen

Efter bröderna Modéus kan Svenska kyrkan få ytterligare ett brödrapar i biskopskollegiet. Erik och Jan Eckerdal ser ut att ha goda chanser att bli Visby respektive Linköpings stifts nya biskopar.
– Det är lite speciellt, säger brödernas farbror Per Eckerdal, tidigare biskop i Göteborgs stift.

Att de båda bröderna Martin och Fredrik Modéus båda blivit biskopar i Svenska kyrkan har fått en del uppmärksamhet. Men snart kanske de inte är ensamma i denna något ovanliga position. För nu knackar ytterligare ett brödrapar på dörren till biskopskollegiet, i och med att Erik och Jan Eckerdal båda är aktuella i var sitt biskopsval. Skulle båda gå hela vägen har vi en helt unik situation, med två brödrapar som biskopar.

Martin (t.v.) och Fredrik Modéus är bröder och biskopar i Svenska kyrkan.

Visby och Linköping

Som det ser ut nu ligger Erik Eckerdal mycket bra till för att bli ny biskop i Visby stift. Nyligen kom resultatet från biskopsvalet där han fick 48 procent av rösterna. Han är därmed en av två kandidater som går vidare till den andra och avgörande valomgången där hans ställs mot Jakob Tronêt som fick 23 procents stöd. Den 10 oktober sker det avgörande valet.

I Linköpings stift har processen inte kommit lika långt, då en ersättare till den blivande ärkebiskopen Martin Modéus ska utses. Det inledande nomineringsvalet slutade med att sex kandidater gallrades ut till själva biskopsvalet, och den person som fick flest röster var alltså Jan Eckerdal. Biskopsvalet hålls den 24 oktober.

Vanligt prästnamn

För den som kan sin svenskkyrkliga historia är efternamnet Eckerdal långtifrån okänt. En som har koll på denna prästsläkt är Per Eckerdal, Göteborgs stifts tidigare biskop. Han är farbror till de nuvarande biskopskandidaterna.

– Namnet kommer från min farfar och det finns ingen annan släkt som bär det efternamnet, berättar han för Dagen.

– Första prästen i släkten var min far.

Per Eckerdal.

I de kommande generationerna har flera blivit präster och två av dem även biskopar, då både Per och brodern Lars Eckerdal vid olika tidpunkter varit biskopar i Göteborgs stift.

Utifrån kan många få bilden av att Svenska kyrkan hämtar sina ledare ur en väldigt snäv krets, kan du förstå det?

– Att man kan få det intrycket är odiskutabelt. Det är lite speciellt med brödrapar i biskopskollegiet och jag tror inte att det tidigare förekommit att det suttit två brödrapar samtidigt, säger Per Eckerdal.

– Men jag menar inte att man ska dra slutsatsen att det är en snäv krets. Däremot vill jag lyfta fram att det är viktigt för Svenska kyrkan att fler präster skaffar sig högre utbildning.

Viktiga egenskaper

Per Eckerdal säger att biskop inte är en tjänst man själv söker, utan det är något man först blir nominerad till för att slutligen väljas via ett demokratiskt val. För att bli biskop krävs att man har en gedigen teologisk kunskap, samt ett bra inomkyrkligt kontaktnät, vilket han tror är anledningen till att hans brorsöner nu är aktuella i biskopsvalen.

– Både Erik och Jan har disputerat och de har funnits med i olika sammanhang i kyrkan där de mött många människor och på så vis blivit bekanta med folk, säger Per Eckerdal.

Erik Eckerdal som kan bli biskop i Visby är i dag direktor på Samariterhemmet och Jan Eckerdal som kan bli biskop i Linköping är i dag teologisk rådgivare på Sveriges kristna råd.

Ännu en Martin

Lite kuriosa när det kommer till namn är också att ett av Jan Eckerdals mellannamn är Martin. Blir han vald till biskop i Linköping skulle han på så sätt upprätthålla Martin-sviten, då stiftet sedan 1980 haft en biskop med namnet Martin (det vill säga Martin Lönnebo, Martin Lind och Martin Modéus).

---

Fakta: Biskopsval

  • Svenska kyrkan har i sina 13 stift varsin biskop och utöver det en ärkebiskop.
  • Just nu pågår processen att välja fram en ny biskop i Visby och Linköpings stift.
  • I Visby finns det två kandidater kvar, Erik Eckerdal och Jakob Trônet.
  • I Linköping finns det sex kandidater kvar, Jan Eckerdal, Johannes Zeiler, Beatrice Lönnqvist, Jonas Eek, Marika Markovits och Michael Öjermo.

---

Fler artiklar för dig