Nyheter

Pastorer från Filadelfia Stockholm nu ledare i hela norden

Filadelfia i Stockholm bidrar med föreståndare till största pingstförsamlingarna i Finland och Danmark

Filadelfiapastorn Stefan Sigfrids blir ny föreståndare för Finlands största pingstkyrka, Saalemförsamlingen i Helsingfors. Det innebär att tre pastorer som har jobbat ihop i Stockholm inom kort leder pingstförsamlingarna i tre av de nordiska huvudstäderna.

Stefan Sigfrids, finlandssvensk med pastorsbakgrund från Vasa, har jobbat fem år i Filadelfiakyrkan i Stockholm. I början av oktober träder han in som ny pastor och föreståndare för Saalemförsamlingen i Helsingfors, en kristen gemenskap med 3 500 medlemmar. Han efterträder pastor Mika Yrjelä som efter tio år på tjänsten har flyttat till USA.

Stefan Sigfrids har i Stockholm ingått i Filadelfias pastorsteam och jobbat inom Finska Filadelfia, fungerat som ledare för Bibelskola Stockholm och predikat i Filadelfiakyrkan, samt på slutet en kort period varit i Mälarökyrkan inom samma församling. Men nu återvänder han alltså till Finland, och byter arbetsspråk från svenska till finska.

– De är rätt modiga som kallar en finlandssvensk med bristfällig finska till ny föreståndare, säger Stefan Sigfrids, som har lärt sig finska på allvar under de två åren som pastor för Finska Filadelfia i Stockholm.

Finlands största pingstkyrka. Här på bild i Filadelfia i Stockholm, där han har arbetat.

Snabb sekularisering

Nu ser han fram emot att från i oktober ta sig an utmaningen i Saalemförsamlingen i Helsingfors.

– De senaste fem åren har sekulariseringen gått snabbt bland urbana finländare. Utmaningen för oss i Saalem är att vara en församling i det nya samhället, precis som det är för Filadelfia i Stockholm. Här vill vi bygga en relationsbaserad församling, där smågrupper och lärjungagörande är viktiga inslag, säger han.

För ett år sedan tillträdde Eric Andersson som ny pastor och föreståndare för den största pingstkyrkan i Danmark, Kirken i Kulturcentret i Köpenhamn. Också han med en bakgrund som pastor i Filadelfiakyrkan i Stockholm. Det innebär att två tidigare medarbetare från församlingen, och till föreståndaren Niklas Piensoho, nu finns som ledare för de största pingstförsamlingarna i två av de nordiska grannländerna.

Eric Andersson, pastor.

Lära av varandra

Stefan Sigfrids säger att hans erfarenhet från en stor församling i Stockholm har spelat in när församlingsledningen i Helsingfors bestämt sig för att tillfråga honom att bli ny pastor och föreståndare. Han tror på ett närmare samarbete mellan huvudstadsförsamlingarna i Norden framöver och vill inte att Finland ska vara den “frånvarande brodern”.

– I Saalemförsamlingens ledning har detta definitivt varit en faktor. De ser behoven av att samarbeta. Församlingarna har mycket att lära av varandra. Filadelfia i Stockholm har sina styrkor och i Helsingfors har vi andra. Tillsammans kan vi bli starkare, säger Stefan Sigfrids.

Den finska pingströrelsen har mellan 40 000 och 50 000 medlemmar, jämfört med cirka 90 000 i Sverige.

Samarbete med Oslo

Filadelfia Stockholms Niklas Piensoho är glad för sina pastorskollegor som nu tar plats i grannländerna, och berättar att huvudstadsförsamlingarna i Norden har mötts med lite olika frekvens de senaste åren. Inte minst har församlingen han ansvarar för haft nära relationer med Filadelfia i Oslo, där personalgrupperna har träffats för utbyte och känner varandra väl.

- Jag uppfattar att vi i de större församlingarna i Norden har väldigt mycket gemensamt, och möter en liknande sekularisering och kultur i de omgivande samhällena. Att vi som frikyrkor kommer närmare varandra är viktigt. Vi kan ha stor glädje av varandra, säger Niklas Piensoho.

Niklas Piensoho

---

Fakta: Pingstkyrkorna i de nordiska huvudstäderna

  • Filadelfia i Stockholm.
  • Kirken i Kulturcentret i Köpenhamn.
  • Filadelfia i Oslo.
  • Saalemkyrkan i Helsingfors.
  • Filadelfia i Reykjavik.

---

Fler artiklar för dig