Nyheter

Lars Adaktusson dömer ut KD:s valrörelse

”Läggs inte kursen om är risken uppenbar att ytterligare väljare och värden försvinner”

KD:s profilfrågor tonades ned till förmån för skärpt migration och hårdare tag mot brottsligheten. Det menar Lars Adaktusson som anser att hans parti misslyckats i årets val på grund av att man drivit en för hård retorik samt tappat kontakten med sina kyrkligt aktiva kärnväljare.

Partiernas eftervalsanalyser har precis påbörjats, men redan nu finns det en del som sticker ut hakan och berättar om vad de anser blev rätt och fel. En av dem är Lars Adaktusson, KD-politikern som nu avslutat sitt förtroendeuppdrag i riksdagen.

Det är på debattplats i Svenska Dagbladet som han kommer med sin analys om vad som gick snett för Kristdemokraterna i valet. För trots att partiet ser ut att vara på väg att bli en del av den kommande regeringen så ser han ändå valresultatet som ett misslyckande. Partiet backar omkring en procentenhet, ner till 5,3 procent, och Lars Adaktusson konstaterar att KD den här gången inte lyckades valspurta, något som alltid pekats ut som partiets superkraft. Han menar att skälet var bristande engagemang bland KD:s kärnväljare, det vill säga kyrkligt aktiva.

Flyktiga högerväljare

“Att mobiliseringen inte blev densamma nu har sannolikt bidragit till att KD tappar stöd i traditionellt starka fästen som Jönköping och Stockholms län”, skriver Lars Adaktusson.

Hängivna kärnväljare har i stället, enligt hans debattartikel, ersatts av flyktiga högerväljare, något som i längden inte gynnar vare sig KD som parti eller kristdemokratin i stort.

Lars Adaktusson beskriver därför valrörelsen som förlorad. Han anser också att KD varit med och bidragit till en hårdnande retorik i ett allt mer polariserat politiskt landskap, inte minst anser han att strategin att närma sig SD inte varit fruktbar.

Tonat ned profilfrågor

Men framför allt kritiserar Lars Adaktusson att KD i den här valrörelsen tonat ned partiets traditionella profilfrågor, exempelvis familjepolitiken och äldreomsorgen. I stället har dessa frågor ersatts med krav på skärpt migration och hårdare tag mot brottslingar.

“Sammantaget har Sverige sett en valrörelse där humanitet, empati och hjärta lyst med sin frånvaro – till detta har Kristdemokraterna bidragit”, skriver Lars Adaktusson.

“Läggs inte kursen om är risken uppenbar att ytterligare väljare och värden försvinner. Fyra år av komplicerat regerings­arbete ligger framför, med tungt inflytande av SD.”

Varit kritisk tidigare

Lars Adaktusson hårda omdöme om KD:s valrörelse och valresultat kommer inte i ett vakuum. Det har varit tydligt att han inte dragit jämnt med partiledningen den senaste tiden. När Dagen intervjuade honom sommaren 2021 uttryckte han sin oro för var partiet var på väg. Han kunde då heller inte svara ja på frågan om han hade förtroende för Ebba Busch.

---

Fakta: Lars Adaktusson

  • Lars Adaktusson är tv-journalisten som tog klivet in i politiken.
  • Till en början gjorde han succé då han ställde upp för KD i EU-valet 2014 efter att ha drivit frågan om förföljda kristna.
  • Men i det efterföljande EU-valet blev han något av en syndabock då partiets opinionssiffror dalade efter ett drev baserat på hur han röstat i frågor som rör abort.
  • Den senaste mandatperioden har Lars Adaktusson suttit i riksdagen för Kristdemokraterna.
  • Han lämnar nu sina politiska uppdrag.

---

Fler artiklar för dig