Nyheter

Kristna värdepartiet: Vi hade en Ebba Busch-effekt

Partiledare Mats Selander: Den stora anledningen till att Kristna värdepartiet ökade i valet beror på missnöje med KD i abortfrågan

Efter att ha fördubblat antalet röster i valet tackar Kristna värdepartiet KD-ledaren Ebba Busch för hjälpen. Partiledare Mats Selander menar nämligen att tillströmningen till partiet primärt består av besvikna KD-väljare som vill se en annan hållning i abortfrågan.

Att beskriva det som en succé är att ta i, men Kristna värdepartiet är i alla fall nöjda med att ha fördubblat antalet väljare sedan förra valet. I årets riksdagsval landade partiet på nästan 6 000 röster.

– Vi hade hoppats på lite mer, erkänner partiledare Mats Selander till Dagen.

Men målet är att växa långsamt. Nu fick de 0,09 procent av rösterna. Ett uppsatt mål längs vägen är att komma över 0,3 och senare 1 procent. Så långt nådde de alltså inte den här gången.

– Men tänker man att det var 6 000 personer som röstade på oss så är det ett mindre samfund, det är en bas att jobba vidare med. Nu vill vi förvalta det förtroende vi fått och opinionsbilda för våra frågor.

Abortfrågan i fokus

Den fråga som Kristna värdepartiet förknippas med är abortfrågan, där de vill se ett nationellt abortförbud i Sverige. När partiet bildades inför valet 2014 gav det en viss uppståndelse, men det har sedan länge lagt sig.

Varför har ni fått dubbelt så många väljare?

– Det beror på Ebba Busch-effekten, säger Mats Selander.

– Det är för att hon varit så glasklar med att KD inte står för de oföddas människovärde och det bibliska äktenskapet. Det har gjort att vi fått kristna samvetsröster.

I årets valrörelse gjorde Ebba Busch exempelvis en stor affär av sitt abortkontrakt, då hon ansatt av sina politiska motståndare tog till en okonventionell metod för att förklara att KD står bakom svensk abortlagstiftning. Senare öppnade hon även upp för att rätten till abort skulle kunna skrivas in i grundlagen, något som flera andra partier drev på för.

Bättre kampanjande

Mats Selander lägger till att de kanske också vuxit en aning eftersom det har varit enklare att hitta partiets valsedlar än tidigare.

– Sedan har vi valkampanjat lite mer och bättre än tidigare.

Vilka är det som har röstat på er?

– Det enda vi vet är vad våra nya medlemmarna berättar. Nästan uteslutande refererar de till Ebba Busch eller Kristdemokraterna. Då kan man gissa att även våra nya väljare har haft en liknande motivation.

Varför var ni inte i centrum då abortfrågan hamnade i rampljuset under valrörelsen?

– Det beror på att vi inte har någon makt och är inte ett hot mot makten. Det är enda skälet. Då är strategin att inte ge oss uppmärksamhet. Men ju mer vi kommer att växa, desto mer ansatta kommer vi att bli, menar Mats Selander.

KD får däremot fortfarande ta emot en hel del kritik om att de vill inskränka aborträtten, trots att partiet med Ebba Busch i spetsen med full kraft säger motsatsen.

– Det som jag tycker är intressant är att KD inte blir av med sin prolife-stämpel i sina politiska motståndares ögon. Många kristna fortsätter nog också att rösta på KD för att de tror att de innerst inne ändå är prolife, säger Mats Selander.

Själv har han alltså varit med och bildat ett helt nytt parti för att kunna lyfta abortfrågan. Även om de stora framgångarna uteblivit för Kristna värdepartiet påstår Mats Selander att de i årets val lyckats nå ut till en viss väljargrupp.

– Nu har kristenheten fått upp ögonen för oss. Det har varit många kristna som tidigare inte vetat om att vi funnits, säger Mats Selander.

– Det känns som att vi i och med det här valet börjar finnas lite mer på riktigt.

---

Fakta: Kristna värdepartiet

  • Kristna värdepartiet bildades inför valet 2014 där de som profilfrågan hade att förbjuda aborter.
  • De har nu ställt upp i tre riksdagsval och nådde nu sin största framgång med nästan 6 000 röster.

---

Fler artiklar för dig