Nyheter

Kristna värdepartiet gick framåt i valet

Partiet Nyans störst av de små partierna - men även Kristna värdepartiet ökade med 2 781 röster

Röstandet på små partier som inte kommer in i riksdagen ökar. Partiet Nyans fick 0,4 procent av rösterna, och också Kristna värdepartiet ökade, visar siffror från det slutliga valresultatet som presenterades i helgen.

Nyans, som fokuserar på minoritetsfrågor, fick högst valdeltagande i Malmö och landade där på 2,1 procent av rösterna, skriver TT. Trots dessa valframgångar räcker siffrorna inte för att få plats i kommunfullmäktige i Malmö; där krävs 3 procent.

Nyans leds av Mikail Yüksel, tidigare utesluten ur Centerpartiet på grund av samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå vargarna. Nyans har också fått kritik för att flera av dess kandidater har spridit hatpropaganda mot judar och shiamuslimer.

Högerextrema gick bakåt

Bland de viktigaste frågorna för partiet finns, enligt Nyans hemsida “afrofobi, bostäder, antisemitism, EU, företagande, integration, islamofobi”, men även frågor runt sjukvård, lag och ordning, samer, skolpolitik, Srebrenica, äldre, slöjförbud och “LVU-missbruk”.

Flera små partier backar i valet, bland annat högerextrema Alternativ för Sverige och Medborgerlig Samling. Men sammantaget har röstandet på småpartier ökat kraftigt, med hela 50 procent sedan förra valet.

Kristna värdepartiet, som har en kristen värdekonservativ grund, placerar sig på plats nummer 6 på listan över de mest framgångsrika småpartierna och fick 5 983 röster. Kristna värdepartiet gick framåt jämfört med förra valet, då de fick 3 202 röster.

Kristen värdegrund

De ökade nu med 2 781 röster – från 0,06 % till 0,09 %. Ordförande i partiet är Mats Selander och vice ordförande är Per Kronlid. Politiken i partiet bygger på “den kristna värdegrunden, det vill säga centrala värderingar uttryckta i den kristna tanketraditionen, exempelvis människovärdet, äktenskapets helgd och tanken om förvaltarskapet”, skriver Kristna värdepartiet på sin hemsida.

I februari i år sa partiet inför valet till Dagen att de satsade på att nå svenskar med utländsk bakgrund, syrianer, afrikaner och latinamerikaner, som de tror har samma syn på politiken som Kristna värdepartiet. De hoppades även nå SD-väljare.

– Kristna som röstar på SD, vi är egentligen deras parti, sa Mats Selander då.

Så här många röster fick de sex största småpartierna:

Partiet Nyans 28 352

Alternativ för Sverige 16 646

Medborgerlig Samling 12 882

Piratpartiet 9 135

MoD 6 077

Kristna värdepartiet 5 983

Sammanlagt 103 partier var anmälda till valet 2022.

Fler artiklar för dig