Stocksbergskyrkans språkkafé i Korsberga fick Vetlanda kommuns integrationspris i somras. Nyligen firade deltagarna med en resa till Stockholm.
– Det kändes som att resa med min familj, säger Maysoon Alnashar, som hittade till språkcaféet när hon kom till Sverige för fem år sedan.
På morgonen den 3 september packade åtta kvinnor och två barn in sig i två bilar, för ett besök i huvudstaden. Upplevelserna blev många: kvinnorna promenerade genom Gamla stan och såg Slottet, och beundrade utsikten från Monteliusvägen på Södermalm. På söndagen hann man med både en båtresa och en shoppingrunda genom city, före hemresan.
Övernattade gjorde gruppen i Skarpnäckskyrkan.
– När vi varit i slottet kom precis ett brudpar ut ur Storkyrkan. En av kvinnorna som var med sa att det var första gången hon sett ett svenskt bröllop, berättar Teresia Hördegård, som var med som en av “reseledarna”.
Startade 2016
Språkkaféet i Stocksbergskyrkan i Korsberga slog upp dörrarna i januari 2016, och har genom åren haft totalt 60 kvinnor och deras barn, bland sina besökare. Idén fick Teresia Hördegård efter att ha läst om Soheila Fors och hennes mötesplatser, så kallade tehus, för kvinnor.
– En vän som arbetat med integration i kommunen hade samma idé om att starta en mötesplats för nyanlända, säger Teresia.
– Och när vi lyfte det i kyrkan visade det sig vara flera som hade samma vision.
På språkcaféet har kvinnorna talat svenska och läst läxor ihop, men också fikat och lagat mat. De har lärt känna varandras kulturer, och det svenska samhället, och fått nya vänner.
[ Forskare: Kyrkors språkkaféer bidrar till integration ]
I somras fick verksamheten Vetlanda kommuns integrationspris.
– Det var en fint erkännande där de lyfte fram att det handlar om ett uthålligt arbete, säger Teresia Hördegård.
– Vi har lite över från prissumman, som var på 10 000 kronor, och kommer kanske att göra någon resa med barnen.
[ Debatt: Umgås du bara med människor som är lika dig bidrar du inte till integrationen ]
Första besöket i Stockholm
För Aisha Al Issa, som kom till Sverige från Syrien för sju år sedan, blev resan till Stockholm en första möjlighet att besöka huvudstaden.
– Det var mysigt och en härlig helg, säger hon till Dagen.
För två år sedan flyttade familjen från Vetlanda till Korsberga, och nästan genast berättade en granne om språkcaféet.
– Nu jobbar jag som timvikarie på ett äldreboende. Men jag fortsätter att gå till språkcaféet varje vecka.
– Det är jätteroligt att träffas och prata, och fika tillsammans.
Vill stanna i Korsberga
Maysoon Alnashar kom från Syrien 2016 som ensamstående mamma med fyra barn. Bara några veckor efter att familjen fick ett boende i Korsberga hittade hon till språkcaféet.
– Det var som att komma till rymden. Jag kände ingen och visste ingenting
om samhället, säger hon.
– Sen kom jag till språkcaféet och började långsamt känna mig hemma. Vi skrattar och gråter ihop, och har djupa samtal.
Med två högskoleutbildningar bakom sig i Syrien, har det fallit sig naturligt för Maysoon Alnashar att läsa vidare i Sverige. I dag har hon fullt upp med uppdrag som tolk och lärarassistent.
– Det finns de som säger att jag skulle lyckas bra om jag flyttade till en stor stad. Men den gemenskap jag fått genom språkcaféet är mera värdefull än pengar. Så jag skulle ha svårt att lämna Korsberga.
[ Krönika: Utan imamer och pastorer blir det ingen integration, politiker ]