Nyheter

Roland Utbult (KD) rekommenderas som ny kulturminister

“Osannolikt nog skulle en kristen sångare kunna omfamnas av kulturbrallorna i Stockholm”

Något oväntat föreslår Expressens kulturchef den kristne artisten Roland Utbult som kulturminister i en kommande regering.
“Har inga kommentarer i nuläget”, skriver Utbult till Dagen.

Eftervalsdebatten pågår som bäst och med den spekulationer om vilka nya ministrar som kommer att tillträda. Ett namn som nu oväntat poppar upp är Roland Utbult, den kristne artisten som blev politiker och riksdagsledamot för Kristdemokraterna.

Det är Victor Malm, Expressens kulturchef, som i en krönika lanserar honom som ny kulturminister. I sak framför han två argument, för det första gäller att stoppa SD från inflytande på kulturområdet, för det andra skulle Roland Utbult passa utmärkt på posten.

Har erfarenheten

Victor Malm motiverar det hela med att Roland Utbult “har något så ovanligt och viktigt som praktisk erfarenhet från området han skulle ministra över, plus väsentlig politisk erfarenhet från kulturutskottet. I en DN-enkät ger han trovärdiga och kunniga svar på frågan om morgondagarnas kulturpolitiska prioriteringar: Sjösättningen av det nya mediestödet, kulturarbetarnas ekonomiska villkor, kulturskolans betydelse.”

Med Roland Utbult som kulturminister skulle det inte bli några radikala visioner, snarare en förvaltande byråkrat, resonerar Expressens kulturchef, som tycker att det bara skulle vara skönt.

Kan bli populär

Dessutom tror han också att den kristne artisten och politikern faktiskt har en chans att gå hem hos de annars så kräsna kulturarbetarna, där det närmast hör till vardagen att klaga på kulturministern, vem det än är.

“Osannolikt nog skulle en kristen sångare kunna bli den första kulturministern som omfamnas av kulturbrallorna i Stockholm”, förutspår Victor Malm.

Som bonus tar han upp att Roland Utbult skrev KD:s vallåt, som fått goda recensioner.

Samfundsminister

I sin krönika tar han inte upp att en kulturminister ofta också får ta hand om statens relation med Sveriges trossamfund, men det skulle säkert uppskattas av många inom kyrkorna att få en troende kristen politiker som samfundsminister.

Vad Roland Utbult själv tycker om saken? “Inga kommentarer i nuläget”, skriver han i ett SMS till Dagen.

---

Fakta: Roland Utbult

  • Roland Utbult är en välkänd kristen artist som efter en framgångsrik karriär slog in på den politiska banan.
  • Han har suttit i riksdagen för KD sedan 2010 och har tidigare lyckats ta sig in tack vare många personkryss.
  • I dag är han partiets kultur- och idrottspolitiska talesperson

---

Fler artiklar för dig