Nyheter

Kristna behöver inte ge tionde längre enligt pastorer i USA

Tio procent av inkomsten är inte längre standarden för kollekt i USA - anses vara gammaltestamentligt och därför inget krav för kristna idag.

Bland många församlingar anses kollekten vara fundamental för hur en kyrka finansieras. Men en opinionsundersökning visar att majoriteten av amerikanska pastorer inte tror på att ge tio procent av sin inkomst.

I somras kartlade Dagen givandet i tio svenska frikyrkoförsamlingar och ställde frågan hur många församlingsmedlemmar som ger tionde. Undersökningen indikerade att det inte längre är norm att ge tionde till sin församling, även om det fanns pastorer som ville nyansera bilden.

Nu har en liknande diskussion blossat upp i amerikansk kristenhet. I en enkätundersökning av Barna, en amerikansk statistikbyrå med fokus på religion som intervjuade cirka 2 000 vuxna amerikaner förra hösten, visade att det inte fanns ett samförstånd bland pastorer kring innebörden av kollekt och tiondegivande.

Bara 33 procent av pastorerna förespråkade tiondegivande, alltså att ge tio procent av sin inkomst i kollekt, medan resten ansåg att det räckte med bidrag utefter ens förmåga, eller så länge det var en märkbar uppoffring.

Inget krav

Ett exempel på en pastor som inte tror på tiondegivande är Creflo Dollar, pastor i megakyrkan World Changers International Ministries i College Park (Georgia). Dollar är en av de rikaste pastorerna i världen och har tidigare betonat att tionde är nyckeln till välsignelser och ekonomisk välstånd. Men sedan juli 2022 har han tagit tillbaka sina uttalanden och istället menat att det var ett gammaltestamentligt perspektiv och ett sätt att skuldbelägga kristna till att ge. I stället ska man be och fråga Gud hur mycket man ska bidra med.

Creflo Dollar

Även Thomas Schreiner, professor i nytestamentlig tolkning och biträdande rektor i The Southern Baptist Theological Seminary (Kentucky), menar att budorden om tionde är gammaltestamentliga och därför inget krav för kristna idag.

Barna, som gjort undersökningen, menar dock att det är viktigt att frågan om ett skifte i synen på tionde tas upp.

“Församlingsledare och kristna kan fråga sig om det spelar roll ifall tiondegivande inte längre blir en sedvana. Att ge en gåva till kyrkan bör inte reduceras till en ekvation. Innerlig generositet kan genomföras med eller utan kunskap om tionde”, skriver Barna i slutet av rapporten.

“Men när ett grundläggande bibliskt koncept blir diffust, väcker det frågor om inställningen hos dagens kristna verksamheter gentemot resurser och finansiering och, ännu viktigare, om att upprätthålla en kultur av generositet bland troende”.

---

Fakta:

  • 99 procent av de amerikanska pastorerna i undersökningen förstår innebörden av tiondegivande, men bara 33 procent föredrar det som en form av kollekt.
  • 30 procent av pastorerna anser att kollekt är begränsat till ekonomiska bidrag, medan 70 procent menar att man kan bidra på andra sätt.
  • Intervjuerna skedde 12-19 november 2021.

---

Fler artiklar för dig