Nyheter

Markoolio kritiserar håntext mot Ebba Busch - tog hans låt utan lov

“Jag tycker att den var alldeles för grov”, säger Markoolio om satiren mot KD-ledaren

Ebba Busch är efterbliven och en fara för vårt land, sjöng komikerduon Edvin Törnblom och Johanna Nordström till en Markoolio-låt.
Men Markoolio själv gillar inte hur hans låt “Millennium 2″ användes med en helt ny text på ett uppträdande i Avicii Arena strax innan valet.

Det är duon Edvin Törnblom och Johanna Nordström som nu hamnat i blåsväder efter att ha gjort om en gammal hit av artisten Markoolio. De håller just nu på med turnén “Ursäkta live”, en förlängning på den populära podd som de båda medverkar i.

När de uppträdde på Avicii Arena, tidigare Globen, strax före valet hade de dammat av låten “Millennium 2″ fast med en helt annat text. Ursprungligen skrevs låten för att fira in millennieskiftet, men nu användes den för att misskreditera KD-ledaren Ebba Busch, kryddat med en skopa religionshån. Det framgår i en artikel i Aftonbladet.

Är efterbliven

I refrängen beskrivs Ebba Busch som farlig för Sverige och som en politiker som bara söker status och som därför helst bör avgå. Men det är i verserna som de båda artisterna tar ut svängarna.

“Du älskar bögar, men vad säger Bibeln? Jesus Kristus, du är efterbliven. Du är ‘Kristi brud’ och vi är horor, sprid inte dina åsikter i våra skolor”, lyder en del av texten, återgiven i Aftonbladet. Enligt Expressen ska denna version senare ha ändrats, men fortfarande görs tydliga nedsättande anspelningar på kristen tro.

Ogillas av Markoolio

Marko Lehtosalo, känd under artistnamnet Markoolio, har reagerat starkt på hur hans gamla hit använts. I radioprogrammet “Rix Morronzoo” förklarade han att han inte gett de båda underhållarna tillåtelse att använda låten på det här sättet.

– Självklart tackade jag nej, för jag tycker att den var alldeles för grov. Jag tyckte inte att det var roligt, jag drog inte på mungiporna, säger Markoolio.

Trots att han sagt nej gick Edvin Törnblom och Johanna Nordström ändå vidare med sin religionspolitiska satirtext, och det är i skrivande stund oklart om Markoolio tänker ta till någon form av rättsliga åtgärder. Han har även i efterhand kommenterat Aftonbladets artikel på sin Facebooksida.

“Det jag menar med att texten är grov är att jag tycker den är ett personangrepp. Icke humoristisk och osmakligt sådant.”

Markoolio skriver att han via sitt förlag hade sagt nej till att texten skulle få användas till hans gamla hit. Efter det rapporterar Expressen att det beslutats att podd-duon inte längre tillåts använda låten.

Ebba Busch på Vårgårda möte, partiledarutfrågningarna i Vårgårda, Equmeniakyrkan

Norm att häckla

Ebba Busch har själv inte kommenterat uppträdandet. Men när hon frågades ut i Vårgårda av Equmeniakyrkans pastorer kom hon in på ämnet att även kristna företrädare måste tåla kritik. Ebba Busch konstaterade då att hon under hela sitt liv fått stå till svars för sin kristna tro.

– Vi är vana i Sverige med att kristen tro kan vi göra vilken grov satir som helst med och att det får vi köpa i yttrandefrihetens namn, sa hon då.

Men hon lade också till att politiker och andra personer i offentligheten har ett ansvar, inte minst varnade hon för konsekvenserna av att håna troende.

– Det är viktigt hur vi pratar om tro i det offentliga rummet, summerade hon.

Dagen har sökt Ebba Busch för en kommentar.

---

Fakta: Ebba Busch

  • Ebba Busch är Kristdemokraternas partiledare och hon har alltid varit öppen med att hon har en kristen tro.
  • Under den pågående valrörelsen har hon flera gånger berättat om sin tro, men noga poängterat att KD är ett parti, inte en kyrka.

---

Fler artiklar för dig