Kalla inte Israel för apartheidstat – men utred Israels agerande i konflikten med palestinierna närmare. Det var vad ett splittrat Kyrkornas världsråd kom fram till under mötet i Karlsruhe.
Inför Kyrkornas världsråds generalförsamling, som samlades i drygt en vecka i tyska Karlsruhe och avslutades 8 september, var en stor fråga huruvida världsrådet skulle komma överens om att kalla Israel för en apartheidstat. Även i svensk kyrkopolitik har det funnits en liknande diskussion när Kyrkomötet i Svenska kyrkan röstade igenom att utreda frågan – som det dock till slut inte blev någonting av.
Nu var det alltså dags för de internationella kyrkorna att ta ställning till frågan om Israel och apartheid, och precis som i Sverige var oenigheten stor. På ena sidan står exempelvis röster från palestinska kyrkor, där rörelsen Kairos Palestine arbetar för att Israel ska kallas för apartheidstat. På den andra sidan finns bland annat den stora tyska evangeliska kyrkan. Det ledde till att generalförsamlingen inte kom fram till någon enhällig slutsats.
I uttalandet från generalförsamlingen står det att “flera kyrkor vill använda benämningen apartheid, medan andra ser det som olämpligt och smärtsamt”, skriver Kyrkans tidning. Däremot ska världsrådet utvärdera rapporter från människorättsorganisationer som har uttryckt kritik mot Israels behandling av palestinier. I uttalandet fördöms också båda sidors våld i Gaza.
Lyfte Seyfo
När det gäller andra frågor var världsrådets kyrkor mer eniga. Rysslands invasion av Ukraina fördöms i entydiga termer, likaså användandet av ett religiöst språk för att legitimera våld och krig. Den rysk-ortodoxa kyrkan nämndes inte explicit, men har under de senaste månaderna flera gånger uttalat sig stöttande om kriget. Själva hade den rysk-ortodoxa kyrkan en delegation på plats och hotas inte av uteslutning, enligt Kyrkans tidning.
Generalförsamlingen gjorde också ett uttalande om det syrianska folkmordet 1915 – Seyfo. Sedan tidigare har de uttalat sig om det armeniska folkmordet, men nu tog de också upp Seyfo och menade att det borde ses som en separat händelse vid sidan av folkmordet på armenier 1915.
[ “En väldig glädje att få mötas i Tyskland” ]
---
Fakta: Kyrkornas världsråds generalförsamling
- Den elfte generalförsamlingen pågick mellan 31 augusti och 8 september och är världens största ekumeniska samling.
- Det är första gången sedan 1968 som mötet hålls i Europa. Förutom Svenska kyrkan fanns Equmeniakyrkan på plats. Sveriges kristna råd (SKR) skickade delegater som dock inte har rösträtt vid förhandlingarna.
---