Nyheter

Pastorspar från Knutby ska hålla föredrag i kyrkan

Framträder i Svenska kyrkan - “vore roligt om man fick en förfrågan från en pingstförsamling”

För första gången någonsin ska Peter och Emma Gembäck tillsammans i en kyrka berätta om sina upplevelser från tiden som pastorer i Knutby Filadelfia.
– Vi människor lär oss av katastrofer och Knutby var en katastrof.

Det är på lördag som paret Peter och Emma Gembäck kommer till Hjorthagskyrkan i Stockholm för att berätta om sina upplevelser. “Knutby – från paradis till helvete”, har satts som titel för evenemanget och det här är första gången som de båda tidigare Knutbypastorerna framträder i ett kyrklig sammanhang på det här sättet.

Varför vill ni dela med er av er berättelse i kyrkan?

– För att jag tror att det är viktigt för kyrkorna att prata om det som även är problematiskt. Vi människor lär oss av katastrofer och Knutby är en katastrof, vi måste i viss mån hålla berättelsen vid liv för att inte glömma, säger Peter Gembäck till Dagen.

Är det en engångsföreteelse, eller blir det fler besök i kyrkor så småningom?

– Jag vet inte. Vi har fått frågan av Hjorthagskyrkan. Det är de som har hört av sig till oss, så det här är inte på vårt initiativ och vi har ingen marknadsföringsplan eller något sådant. Utan frågan kom och vi sa ja.

Peter Gembäck berättar att båda visserligen lättat sitt hjärta om tiden i Knutby på var sitt håll, hans fru Emma Gembäck har tillsammans med psykologen Rigmor Robèrt talat ut i “Sektpodden” och han själv har skrivit en Knutbybok.

– Tanken var väl först att det var Emma och Rigmor från Sektpodden som skulle komma och prata i kyrkan, men av olika skäl blev det vi som par.

Peter Gembäck, tidigare pastor i Knutby Filadelfia.

Varför prata om ett frikyrkohaveri i Svenska kyrkan?

– Jag känner mig lugn att prata om frikyrkohaveri i alla kyrkor och jag skulle faktiskt hellre göra det i en frikyrka. Det skulle vara mycket roligt om man fick en förfrågan från en pingstförsamling. Jag tror att där finns det fler frågor och jag tror att det skulle finnas en större vinst i att vädra våra erfarenheter där. Många pingstvänner skulle nog må bra av att möta oss och se vilka vi är.

Vad Peter Gembäck så här i förhand hoppas på inför helgen är en bra frågestund.

Inte minst vill han ha svåra frågor.

– Jag är dömd för misshandel och jag föredrar att folk vågar fråga, att de undrar hur jag kunde göra det jag gjorde, säger Peter Gembäck.

---

Fakta: Knutbypastorerna i kyrkan

  • På lördag 15.00 ska Peter och Emma Gembäck berätta om sin tid i Knutby Filadelfia, där båda tidigare varit pastorer.
  • Det sker i Hjorthagskyrkan i Stockholm, som är en del av Engelbrekts församling i Svenska kyrkan.

---

Fler artiklar för dig