Nyheter

Medlemmar uppmanas tycka till om dubbel äktenskapssyn i Saronkyrkan

Församlingen fortsätter samtal i helgen om beslut kring likställda äktenskapssyner - men endast vigsel av man och kvinna

Saronkyrkan i Göteborg fortsätter processen mot att likställa en äktenskapssyn med samkönade par med den traditionella synen på äktenskapet. Men även fortsättningsvis ska man viga bara man och kvinna. På söndag hålls församlingsmöte då bland annat en webbenkät bland medlemmarna ska lanseras.

Det var i våras som församlingsledningen i EFK-församlingen Saronkyrkan i Göteborg, med drygt tusen medlemmar, lade fram förslaget om att respektera två äktenskapssyner, sida vid sida, men utan att förändra själva vigselpraktiken. Även i fortsättningen är det enbart heterosexuella par, man och kvinna, som ska kunna vigas till äkta makar i församlingen, enligt förslaget.

På det här sättet är tanken att nya formuleringar i det dokument som kallas församlingsordningen ska kunna tillgodose två olika äktenskapssyner. Både de i Saronkyrkan som vill inkludera samkönade par i äktenskapet, och de som har synen att det bara är man och kvinna som kan ingå äktenskap.

Dopet en jämförelse

Jämförelser har gjorts med dopet, där Saronkyrkan numera respekterar spädbarnsdopet som ett dop fullt ut, men bara praktiserar troendedopet.

När församlingen möts på söndag kommer en något reviderad text till ny församlingsordning att presenteras för fortsatta samtal, jämfört med det tidigare förslaget.

– Den innehåller samma sak, men är formulerad på lite annat sätt om att vi respekterar två äktenskapssyner som lever sida vid sida, säger pastorn och föreståndaren Daniel Danemo.

Webbenkät kompletterar samtal

Han förklarar att ledningens intention även framåt är att kunna fatta beslut på årsmötet 2023, om en uppdaterad församlingsordning i den här riktningen.

På söndag lanseras också en webbenkät till församlingens medlemmar kring förslaget, där de under nästa vecka ska kunna göra sin röst hörd kring hur de skulle ha ställt sig om beslutet kring äktenskapssynen, och ny församlingsordning, skulle ha avgjorts i nuläget.

– Avsikten är att ge oss i församlingsledningen ett bättre underlag kring hur församlingen tänker i det här, vid sidan av de olika samtal som vi har haft.

Hur olika kan man tycka?

Den 1 oktober har Evangeliska frikyrkan, EFK, som samfund sin tredje av fyra samtalsdagar kring samkönade relationer. Då kommer Saronkyrkan och andra församlingar att berätta om sina processer, uppger Daniel Dalemo.

Rubriken för processdagen är: “EFK som baptistisk rörelse – hur olika kan vi tycka i denna fråga?”.

---

Fakta: EFK:s fyra processdagar om samkönade relationer

  • Hösten 2021: Evangelikal bibelläsning i relation till samkönade relationer.
  • Våren 2022: Om synd, sexualitet och identitet och frågan om samkönade relationer.
  • Hösten 2022: EFK som baptistisk rörelse – hur olika kan vi tycka i denna fråga?
  • Våren 2023: Att vara både en församlingsrörelse och en missionsrörelse.

---

Fler artiklar för dig