Nyheter

Världsläkarförbundet ser över sin hållning till samvetsfrihet

Avhåller sig fortsatt från att kräva remiss till läkare utan samvetsbetänkligheter

Världsläkarförbundet, WMA, väntas anta en ny skrivning om samvetsfrihet i oktober. Troligen backar förbundet från ett förslag som skulle tvingat läkare att remittera patienter vidare kollegor som inte invänder mot behandlingen eller ingreppet i fråga.

Det är den svenska prolife-organisationen Respekt som berättar om turerna med att utveckla en policy för samvetsfrihet inom Världsläkarförbundet WMA, ett internationellt förbund som företräder 115 nationella läkarföreningar. Skrivningen skulle ingå i förbundets internationella policy för medicinsk etik (ICoME), och har enligt Respekt diskuterats vid fyra regionala konferenser och engagerat experter från mer än 20 länder.

Det mest omstridda förslaget har gällt kravet på en obligatorisk remiss – att läkare som motsätter sig dödshjälp och andra kontroversiella ingrepp skulle vara skyldiga att remittera till en läkare som är villig att utföra det.

Efter stark kritik, sammanfattad bland annat i ett öppet brev från en lång rad läkare och medicinsk-etiska experter, nåddes en kompromiss. Ett reviderat utkast kommer att behandlas vid WMA:s generalförsamling i Berlin i början av oktober.

Enligt det förslag som för närvarande finns att läsa på WMA:s hemsida måste en patienten omedelbart få veta om en läkaren har en invändning av samvetsskäl, och informeras om sin rätt att konsultera en annan kvalificerad läkare. Däremot föreslås inte någon obligatorisk remiss.

Får inte diskriminera patienten

“Läkare har en etisk skyldighet att minimera störningar i patientvården. Samvetsfrihet får endast utövas om den enskilda patienten inte diskrimineras eller missgynnas, och om patientens hälsa inte äventyras,” står det också.

Sveriges läkarförbund är medlem av WMA, och har inget dokument som specifikt nämner samvetsfrihet för läkare. Läkaresällskapets delegation för medicinsk etik tog ställning mot samvetsklausuler i vården 2014, med ett dokument som bland annat slog fast att “en enskild legitimerad yrkesutövare inte själv [kan] definiera sina arbetsuppgifter”.

WMA har tidigare tagit ställning mot eutanasi och läkarassisterade självmord, och skriver i ett ställningstagande att “ingen läkare bör tvingas av delta i eutanasi eller läkarassisterade självmord, och ingen läkare ska behöva remittera sådana uppgifter”. I ett annat ställningstagande ges läkare rätt att av samvetsskäl avstå från att utföra abort, på villkor att man låter arbetsuppgiften gå vidare till en kollega och inte riskerar att skada kvinnans liv eller hälsa.

De senaste nyheterna på WMA:s hemsida gäller uppgifter om att läkare närvarar eller medverkar i amputationer som utförs på fångar i iranska fängelser, bland annat med hjälp av en specialkonstruerad giljotin. “WMA skulle ställa sig bakom varje iransk läkare som vägrar att medverka i sådana bestraffningar”, skriver Världsläkarförbundet.

Fler artiklar för dig