Nyheter

Pingstkyrka byter namn – ”Hillsong är en stor inspirationskälla för oss”

“Sedan vårt 100-årsfirande för tio år sedan har vi gått igenom en förnyelseprocess”, säger pastorn Simon Holst.

Pingstförsamlingen i Skövde firar 110 år och byter namn från Skövde Pingst till Bet:L.
– Vi vill möjliggöra att fortsätta växa på plats efter plats med en stark sammanhållande identitet, säger huvudpastor Simon Holst.

Den 17 september hålls ett 110-årskalas i pingstkyrkan i Skövde. Det blir startskottet för ett nytt kapitel i församlingens historia.

– Sedan vårt 100-årsfirande för tio år sedan har vi gått igenom en förnyelseprocess. Vi upplever att Gud utmanar oss att ge vidare det vi fått. Vi vill kunna etablera oss på fler platser än Skövde, berättar Simon Holst och säger att ett namnbyte är en naturlig del i den processen.

– Om vi etablerar oss på en annan ort vore det konstigt om vi hette Skövde Pingst. Just nu för vi till exempel samtal med Kristet Center i Götene om ett framtida samgående.

Bet:L, som blir Skövde Pingsts nya namn, betyder “Guds hus” på hebreiska och namnet är hämtat från Första Mosebok 35: 1-7. Där berättas om när Jakob blev uppmanad av Gud att bygga ett altare i Betel.

– Betel är en plats där Gud finns och där vi kan få möta Gud. Och vi som församling vill vara en sådan plats, säger han till Dagen.

Pingstförsamlingen i Skövde firar 110 år och byter namn från Skövde Pingst till Bet:L.
Pingstförsamlingen i Skövde firar 110 år och byter namn från Skövde Pingst till Bet:L.

Nyordningen handlar om att bistå församlingar på andra orter på olika sätt och genom att nya församlingar planteras.

– Sedan handlar det inte bara om gudstjänster och församlingar utan vi ser att ett nytt namn skapar möjligheter i hela kyrkans liv. Inte minst i vårt sociala arbete och missionsarbete utöver världen.

Det du beskriver låter som Hillsongs koncept. Samarbetar ni med Hillsong?

– Hillsong är en stor inspirationskälla för oss. Att vara “en kyrka på flera platser”, som de talar om, är en stark trend i flera länder, bland annat i USA. Jag tror att det är något vi kommer att få se mycket mer av i Norden de närmaste åren, säger Simon Holst.

Var ligger fokus i församlingen?

– Vi satsar på att unga vuxna och unga familjer ska trivas i söndagarnas huvudgudstjänster. Det vill säga att språket, uttryckssättet och musiken ska passa den målgruppen. Vi tror att det är ett bra sätt att uppnå tillväxt eftersom det genererar nya generationer.

Innebär det att medlemmar har lämnat?

– Ja, alla har inte känt sig hemma med de förändringar som genomförts. Samtidigt har vi växt med 130 medlemmar de senaste tio åren och medelåldern fortsätter att sjunka till att bättre representera det samhälle vi är en del av.

Pingstförsamlingen i Skövde firar 110 år och byter namn från Skövde Pingst till Bet:L.

Delar ut mat

Simon Holst berättar att församlingen består av ett myller av liv med barn, unga och ett växande socialt engagemang där de bland annat varje vecka delar ut mat som blivit över på restauranger och i matbutiker till drygt 70 hushåll i Skövde. Ett 60-tal volontärer är engagerade i det arbetet.

– Det kanske låter kaxigt att vi siktar på att etablera oss på fler orter, men vi känner oss ödmjuka och upplever att det är vår kallelse. Vi har sett nya dörrar öppnas de senaste åren och hoppas att detta bara är början.

Fotnot: Skövde Pingst hävdar att de är den äldsta pingstförsamlingen i Sverige. Europaporten i Malmö menar att de är äldst.

---

Fakta: Skövde Pingst

  • Grundades 1912.
  • Har 659 medlemmar.
  • Medelålder: 45,7 år.
  • Största åldersgruppen: 20-29 år.
  • Fyller 110 år den 17 september.
  • Firar med en stor fest.
  • Byter namn till Bet:L Pingst.

---

Fler artiklar för dig