VÅRGÅRDA. Statsminister Magdalena Andersson (S) reagerade starkt över uppgifterna att varannan kristen ungdom har känt sig kränkt i skolan på grund av sin tro, i vissa fall av en lärare.
– Det är fruktansvärt. Alla barn i svenska skolan ska ha möjlighet att växa och utvecklas utifrån den man är, sa Magdalena Andersson.
Det var vid Equmeniakyrkans partiledarutfrågning i Vårgårda som statsministern konfronterades med Sveriges kristna råds rapport “Unga troende i samhället”. Rapporten visar att var fjärde kristen elev dessutom upplever sig kränkt för sin tro av läraren, vanligast är det inom naturvetenskapliga ämnen eller religionsundervisningen.
Det hela gör att många troende blir tysta och döljer sin tro i skolan.
Statsministern reagerade direkt med ett förvånat och spontant utropat “va?!” när utfrågaren Britta Hermansson berättade om undersökningen från 2020, och lade till att uppgifterna framför allt handlar om kommunala skolor.
Rekordpublik och artisten Per-Erik Hallin
Socialdemokraternas partiledare använde alltså ordet “fruktansvärt” när hon framhöll att alla barn ska ha möjlighet att växa och utvecklas i skolan.
– Det gäller oavsett om man är kille eller tjej, eller vilka föräldrar man har, eller vilken tro man har, eller om man inte har en tro. Det är en total självklarhet, deklarerade Magdalena Andersson.
Hon svarade på frågor inför rekordpublik med närmare 2 000 besökare i en så gott som fullsatt idrottshall när hon på söndagskvällen gjorde premiärbesök på Equmeniakyrkans partiledarutfrågningar inför valet. I gudstjänsten fick hon också lyssna på gästartisten Per-Erik Hallin.
[ Hälften av alla kristna elever har blivit kränkta i skolan ]
Pressades om religionskritisk ton
Utfrågarna Joakim Hagerius och Britta Hermansson tyckte sig allt som oftast höra en ny religionskritisk ton också från många politiker kring konfessionella friskolor, nya demokrativillkor för trossamfund, ifrågasatta bidrag till kristna scouter och så vidare. Kan det vara så att ett och annat extremistiskt uttryck, som verkligen behöver begränsas, tas som intäkt för att begränsa också andra religioner? undrade de.
– Det finns islamistiska rörelser i Sverige som motarbetar demokrati till exempel, sa Magdalena Andersson. Sådana rörelser ska inte få ta del av våra skattepengar. Det är en självklarhet. Men med det sagt är det väldigt tokigt om vi kastar ut barnet med badvattnet. Det får vi inte göra.
Hon fick också lyssna på berättelsen från “frikyrkoland” i Vårgårda, hur rösträtt för män och kvinnor infördes i Equmeniakyrkans församlingar 70 år före den allmänna rösträtten. Vidare om den demokratiska konsensusmetoden i samfundets kyrkokonferens samt om deras Enskilda högskolan i Stockholm som utbildar unga i mänskliga rättigheter. Men detta är inte det stora politiska narrativet i dag, konstaterade utfrågarna, och undrade om politikerna alls känner till den här alternativa berättelsen om frikyrkorna.
[ Sex faror med nya demokrativillkor när samfund söker bidrag ]
Statsministern svarade:
– Ja, det kan vara så att politiken har för mycket fokus på några få extremister och att det spiller över på resten. Då har vi alla ett ansvar för att lyfta allt det fantastiska som sker inom trossamfunden, och inkludera mig också.
Höll fast vid förslag
Men i sak backade inte statsministern från etableringsstopp för nya konfessionella friskolor eller införande av skärpta demokrativillkor för trossamfundens statsbidrag. Inför uppgiften att en del kommuner har stoppat bidrag till kyrkornas scouter påpekade Magdalena Andersson dock att staten inte har några problem med att ge bidrag direkt till konfessionell verksamhet.
Och så friade statsministern och S-ledaren till frikyrkopubliken genom rikta sig direkt till alla volontärer som på olika sätt engagerar sig.
– Tänk alla ungdomsledare i idrottsrörelsen eller i trossamfunden. Vilken fantastisk insats ni gör! För många ungdomar är de här scoutlägren kanske deras allra bästa minnen från uppväxten.
---
Fakta: Equmeniakyrkans partiledarutfrågningar i Vårgårda
- En långvarig tradition i valrörelsen, som startades 1968 med pastor John Hedlund.
- Magdalena Andersson (S) var sist ut av partiledarna i Tångahallen på söndagskvällen.
- Klimat, integration, religion och hopp har varit beståndsdelar i utfrågningarna.
---