Nyheter

KD-politiker valkampanjar i kyrkor med kändisar

Lyfter i riksdagsvalet frihet och rättvisa för församlingar - drar igång valturné i kyrkor

“Det finns en poäng med att vara i kyrkans lokaler”, säger KD-politikern Marcus Jonsson som dragit i gång en personvalskampanj i Dalarna. Draghjälp i kampanjen är Lars Adaktusson och Rasmus Troedsson.

Vi närmar oss valet och på flera håll i landet öppnar kyrkorna upp för politiska samtal och utfrågningar. Men det hör till ovanligheten att politiker själva hyr in sig i kyrkolokaler för att bedriva politisk kampanj.

Men nu händer det, då KD-politikern Marcus Jonsson drar i gång en personvalskampanj i Dalarna i hopp om att kunna nå en riksdagsplats. Med sig på sin kyrkoturné har han journalisten och KD-politikern Lars Adaktusson, som vid förra valet valdes in på ett mandat från just Dalarna. Han kommer nu att summera sina år i politiken, och söker inte mandat för en ny period. Utfrågare kommer att bli journalisten och skådespelaren Rasmus Troedsson.

Varför valkampanja i kyrkor?

– Jag har sökt efter bra samlingslokaler och det är väldigt signifikant för de samhällen jag besöker att bra lokaler råkar vara ägda av kyrkor, säger Marcus Jonsson till Dagen.

– Det visar på kyrkans starka närvaro i samhället.

Kyrkor vill ofta vara partipolitiskt neutrala, är de det när du hyr in dig?

– Ja, eftersom det inte är någon från kyrkorna som arrangerar mötet, säger Marcus Jonsson.

Han jämför med att många församlingar är vana vid att hyra ut sina lokaler till alla möjliga evenemang, utan att de på så sätt blir en del av det budskap som förs fram. De politiska mötena kommer primärt heller inte att vara på plats inne i själva gudstjänstlokalen, utan sker i ett kafé respektive en församlingsvåning.

Frihet för församlingar

– Jag har full förståelse för att kyrkor inte vill exploatera själva kyrkorummet för ett partipolitiskt budskap. Men det är ändå fint att de kan hyra ut sina övriga lokaler till en sådan här sammankomst, säger Marcus Jonsson.

– Men jag vill också göra en poäng av att jag pratar om frihet och rättvisa för församlingar, det är en del av mitt politiska budskap. Lokalen blir på så sätt inbakad i budskapet, det är en bildlig och saklig poäng i att vara i just kyrkornas lokaler eftersom det visar på kyrkans plats i samhället.

En fråga som han driver i valet handlar om att förändra de demokrativillkor för trossamfund som regeringen lagt fram, där Marcus Jonsson varnar för konsekvenserna eftersom han ser en uppenbar risk för politisk styrning av kyrkornas verksamhet.

Lång erfarenhet

Marcus Jonsson har en lång erfarenhet inom Kristdemokraterna och har tidigare gjort ett inhopp i riksdagen för partiet. Han var tidigare chefredaktör för den partinära tidningen Poletik innan den lades ner. Han har, vid sidan av politiken, också varit kommunikationschef för pingströrelsen och är boende i Sundbyberg.

Hur kan det då komma sig att du driver personvalskampanj i Dalarna?

– Av den enkla anledningen att jag är född här. Jag måste också säga att jag tycker att det är roligare att köra en personvalskampanj i Dalarna än i Stockholm, där lokaltidningarna heter SvD och DN.

Marcus Jonsson har plats 33 på riksdagslistan i Dalarna och uppskattar att han behöver cirka 700 personkryss för att kunna ta sig in i riksdagen.

---

Fakta: Kyrkorna det handlar om

  • KD-politikern Marcus Jonsson kommer att hålla valkampanj i pingstkyrkan i Leksand, Lugnetkyrkan i Falun och Vasakyrkan i Hedemora.
  • Han framträder tillsammans med partikollegan Lars Adaktusson, som är på väg att avrunda sin politiska karriär.
  • Utfrågare kommer att vara skådespelaren Rasmus Troedsson.

---

Fler artiklar för dig