Nyheter

Niklas Holmefur blir ny rektor på Enskilda högskolan

Byter teologiskt lärosäte: Spännande få bygga vidare på det expansiva arbete som gjorts

Niklas Holmefur tar över som rektor för Enskilda högskolan, EHS, i Stockholm, som har Equmeniakyrkan som huvudman.
– Det känns som ett spännande uppdrag, säger Niklas Holmefur som närmast kommer från en rektorstjänst på Akademi för ledarskap och teologi, ALT.

Processen med att utse vem som ska leda EHS har pågått i ett år. I ett pressmeddelande på högskolans hemsida förklarar styrelsens ordförande Helena Höij varför valet föll på just Niklas Holmefur:

– Han har många års erfarenhet av att leda akademiskt och pedagogiskt arbete och har visat att han har förmåga att verka för hög kvalitet i utbildning och forskning och han har omvittnat god ledarskapsförmåga, säger hon.

Själv säger Niklas Holmefur att han kände sig mogen för ett nytt uppdrag efter åtta år som rektor på ALT och Örebro teologiska högskola:

– När frågan från EHS kom var jag redan inne i en process där jag upplevde att jag sprungit min sträcka i mitt nuvarande uppdrag. Jag funderade på vad mitt nästa uppdrag skulle vara, berättar han för Dagen.

Så frågan från EHS kom lägligt?

– Ja, det kan man säga, men det var ju inte så att jag satt och väntade på att de skulle ringa, förklarar han.

På frågan vad som lockar med att bli rektor på EHS säger Niklas Holmefur att det finns många likheter mellan de båda lärosätena, och samtidigt mycket som skiljer:

– Det är ett förtroende att få leda en verksamhet som EHS, som expanderat mycket de senaste åren. Att få bygga vidare på det goda arbete som gjorts känns verkligen spännande, säger Niklas Holmefur till Dagen.

– EHS är en större aktör med en bredare och mer diversifierad verksamhet. Det ser jag fram emot att vara med och utveckla ytterligare.

Vad vill du bidra med på EHS?

– Jag har ingen färdig agenda utan det första jag tänker göra är att lära känna de olika delarna inom EHS och de som arbetar där och är engagerade på olika sätt. Mer precis än så kan jag inte vara i nuläget.

Du är med i Evangeliska frikyrkan sedan många år. Hur blir det att förhålla dig till ett nytt samfund i form av Equmeniakyrkan?

– För länge sedan var jag faktisk ungdomsledare i en missionsförsamling i Linghem utanför Linköping. Och Svenska missionskyrkan är ju ett av bildarsamfunden i Equmeniakyrkan.

– Dessutom känner jag mig bekväm i ekumeniska sammanhang och har många vänner i andra samfund. Jag är ingen vän av ensidiga uppdelningar mellan kyrkor. Våra olikheter är en styrka.

Tid till forskning

För tillfället är Niklas Holmefur tjänstledig från sitt rektorsuppdrag på ALT, och det bestämdes innan han blev tillfrågad om att komma till EHS:

– Jag vill ha lite tid att forska och gräva vidare i frågeställningar som berör religionens roll inom civilsamhället Medan jag gör det håller Ulrik Josefsson, som är prorektor, ställningarna på ALT. Jag kommer tillbaka senare i höst.

Kvar i Örebro

Någon flytt från Örebro där han bor, till Stockholm där EHS ligger, verkar det inte bli:

– Nej, en flytt är inte förestående. Jag kommer att veckopendla till Stockholm en del. Men jag vet vad det innebär, och känner mig bekväm med det, säger han.

Niklas Holmefur tillträder som rektor på Enskilda högskolan efter årsskiftet.

---

Fakta: Niklas Holmefur

  • 58 år och bor i Örebro.
  • Gift med Marie, två barn.
  • Uppvuxen i Linköping.
  • Arbetat som pastor inom EFK.
  • Doktor i religionsvetenskap.

---

Fler artiklar för dig