När Johan Pehrson (L) frågades ut av pastorerna i Vårgårda talade han sig varm för kärnkraft och flirtade lite med publiken när han sa att det är bättre att få pengar över till kollekten än att allt går till elräkningen. Han kritiserade också Socialdemokraternas syn på integration och statsministerns uttalande om att vi inte ska ha några “Somalitowns”.
– Det finns ett fokus på människors etnicitet som jag tycker är konstigt.
Frågas man ut i kyrkliga sammanhang kan det vara lämpligt att även slänga in några kyrkliga referenser. Liberalernas partiledare visste vilka strängar han skulle spela på när han under Equmeniakyrkans partiledarutfrågningar i Vårgårda lyfte fram människors klagan över de höga elpriserna.
– Människor får göra vad de vill med sina pengar, men det är dumt att skicka dem till elbolagen när man kan köpa något annat eller ge dem i kollekten, sa Johan Pehrson.
Hans poäng var att elpriserna måste ner och för att lösa den svenska energikrisen talade han sig varm för treenigheten sol, vind och kärnkraft.
– Det finns inte en insikt om att alla tre behövs, menade Johan Pehrson.
Han syftade så klart på den politiskt omtvistade kärnkraften, en fråga där Liberalerna varit pådrivande under lång tid.
Svenska viktigare än etnicitet
När samtalsämnet gled över till integration var Johan Pehrson noga med att poängtera vikten av att alla måste kunna prata svenska och påminde om hur Liberalerna för tjugo år sedan blev utmålade som rasister när de drev kravet på språkkunskap för medborgarskap, numera tämligen politiskt okontroversiellt.
Svenska, jobb och utbildning såg Johan Pehrson som de viktiga pusselbitarna för en god integration och målade upp en helt annan bild än den vi fått från ledande socialdemokrater den senaste tiden, inte minst statsminister Magdalena Anderssons uttalande om att vi inte ska ha några “Chinatowns eller Somalitowns”.
– Det finns ett fokus på människors etnicitet som jag tycker är konstigt, replikerade Johan Pehrson.
– Jag ser få problem i områden som polisen klassar som utsatta om människor arbetar, pratar hygglig svenska, barnen går i skolan och människor sköter sig.
Inte ens om alla i en trappuppgång kom från antingen Irak, Somalia eller Frankrike ansåg Johan Pehrson att det var något större integrationsproblem.
– Fokusera på jobbet och språket så kommer det att lösa sig.
[ Johan Pehrson överraskade med att skrika bibelcitat ]
Tudelat om religion
När ämnet religion avhandlades var det en tudelad partiledare som framträdde. Stundtals lyfte Johan Pehrson upp ett varnande finger.
– Jag känner att det finns en ökande separatistisk rörelse i Sverige, sa han och tog som exempel krav på hädelselagar och kvinnans underordning.
Om det här har sin näring i trossamfunden ansåg han att det är mycket oroväckande. Han försvarade också sitt partis linje att förbjuda konfessionella friskolor.
Men å andra sidan berömde han kyrkornas meningsskapande arbete. Han tog också upp hur de svenska frikyrkorna initialt på ett olyckligt sätt motarbetades av stat och statskyrka.
– Den typen av maktutövning vill man inte komma tillbaka till, sa Johan Pehrson.
Hela utfrågningen slutade också med en spontan hyllning till det kyrkliga sammanhang han befann sig i. Efter att ha fått Guds välsignelse och Martin Lönnebos andliga hjälpredskap Frälsarkransen som present avrundade Johan Pehrson samtalet i Vårgårda med:
– Tack, det har varit en ära att få samtala med er. Jag är verkligen djupt berörd av vad ni gör för det här landet.
---
Fakta: Partiledarutfrågningarna i Vårgårda
- Ända sedan 1968 har det i Missionskyrkans/Equmeniakyrkans regi anordnats partiledarutfrågningar i samband med riksdagsval.
- Partiledarutfrågningarna i Vårgårda, tidigare känt under namnet Vårgårda möte, håller på veckan ut och avslutas på söndag då statsminister Magdalena Andersson (S) kommer på besök.
---