Nyheter

Hillsong globalt: Vi har brustit i vår styrning

“Vi har brustit i delar av vår förvaltning och styrning de senaste åren”, säger samfundets globala ledning

Andligt rådgivande organ, en ny instans för att hantera anklagelser mot pastorer och nya sätt att arbeta för styrelsen. Det är några av de förändringar inom Hillsong som kungjordes vid ett möte i Sydney i tisdags kväll.

Phil Dooley, som tillsammans med sin hustru Lucinda är tillförordnad global huvudpastor, presenterade förändringarna tillsammans med den globala styrelsens ordförande Steven Crouch. Så sent som förra året var huvudpastorn även ordförande i styrelsen. Rollerna åtskildes i början av året, efter turbulensen kring samfundets ordinarie huvudpastor Brian Houston.

Brian Houston avgick från denna roll tidigare i år, efter uppgifter om att han ska ha uppträtt olämpligt mot kvinnor vid två tillfällen och därmed brutit mot uppförandekoden för pastorer. Styrelsen hade känt till klagomålet sedan 2019, något som Stephen Crouch anspelade på när han förklarade hur anmälningar mot samfundets pastorer kommer att hanteras framöver.

– Vårt system brast på så många sätt 2019. Vi har lärt oss hur viktigt det är att ha ett robust system för klagomål, sa han i den inspelning som samfundet länkar till i ett pressmeddelande.

– Jag vill be er, kyrkan, Hillsong, om uppriktig förlåtelse för att vi inte tagit fram system som ni kunnat lita på.

Förslag om hur samfundet ska hantera klagomål med hjälp av oberoende organ, liksom arbeta med hur pastorer tillsätts och stöttas, har tagits fram efter en granskning av en konsultfirma. En annan firma har granskat den globala styrelsen och gett rekommendationer om hur den kan förnyas och stärkas.

Flera styrelsemedlemmar har lämnat

I det senare fallet handlar förslagen bland annat om de kvalifikationer och den mångfald som ska som ska finnas inom styrelsen, om hur ansvar ska utkrävas, hur ledamöter tillsätts och hur deras oberoende gentemot samfundets huvudpastor ska kunna garanteras. Som en följd av förändringen har flera ledamöter lämnat styrelsen, som just nu består av fem medlemmar.

Däremot blir det inga utredningar av enskilda styrelseledamöter. Stephen Crouch lovade dock att ta en sådan begäran på allvar, om den läggs fram av den nya styrelsen.

Förändringarna berör inte bara system och strukturer, utan också om hur man kommunicerar inom samfundet.

– Jag har varit ordförande i nio månader, och det har varit mycket tuffa nio månader. I kväll ska jag försöka att överbrygga klyftan mellan vår styrelse och kyrkan, er, sa Stephen Crouch, som sa att “ökat fokus på tillit, kultur och hälsa” var en av konsultfirmans rekommendationer.

Han berättade också att den granskning av Hillsong som den australiska myndigheten för välgörenhetsorganisationer, ACNC, inledde tidigare i år fortfarande pågår.

Andliga råd införs

En annan nyhet är att Hillsong inför ett system med “andliga råd” som ska bistå pastorerna, i första hand under ett år i taget.

– Vi föreslår ett globalt rådgivningsteam som ska ge stöd och råd till våra globala kyrkoledare, och att varje lokala och nationella ledare får lokala andliga stödteam, som bestäms utifrån varje campus storlek och behov, och som kan bestå av anställda och frivilliga, sa Phil Dooley, som presenterade de pastorer, från Hillsong närstående församlingar, som utsetts till hans och hustruns rådgivningsteam.

De lokala stödteamen ska bevaka områdena “andlig hälsa, läromässig integritet och pastoral omsorg” och kommer att införas gradvis, först i och sedan utanför Australien.


Fler artiklar för dig