När Ebba Busch frågades ut i Vårgårda försvarade hon partiets strama migrationspolitik på grund av vår oförmåga att integrera dem som redan är här. Men, konstaterade hon, hade hela Sverige varit lika bra på integration som kyrkorna så hade problemet varit löst.
Det märktes att det var en troende partiledare som frågades ut när Ebba Busch (KD) kom till Vårgårda. Hon markerade från första stund att hon uppskattade formatet där politiska frågor bäddades in i ett gudstjänstformat och avslutade hela sitt framträdande med att själv predika. För när hon, precis som alla andra partiledare, fick möjligheten att berätta om hoppet kastade hon politiken åt sidan för att i stället citera psalmen “Det enda som bär”.
– Det enda jag har att lita till en gång, det är Guds nåd, Guds gränslösa nåd, sa Ebba Busch och fortsatte:
– Det finns ett hopp som politiken aldrig kan ersätta och aldrig stå för.
Sedan tog hon emot Guds välsignelse med öppna armar och avslutade med att vant göra korstecknet.
100 procent enigt
Även under själva utfrågningen märktes det att det var en partiledare som känner sig hemma i kyrkan och är van vid den typen av frågor som ställdes. I vissa fall var det som att Ebba Busch och de båda pastorerna nickade instämmande mot varandras verklighetsbeskrivningar, exempelvis då KD-ledaren tog upp hur regeringen osynliggjorde kyrkorna under pandemin, eller när utfrågarna målande beskrev hur ängsligt det politiska samtalet om religion har blivit.
– Jag håller med er till 100 procent, utbrast Ebba Busch.
Kyrkor löser integrationen
Samtalet brann till lite extra när det handlade om integration, där KD-ledaren försvarade partiets hållning att Sverige måste ha en stram migrationspolitik.
– Vår förmåga att integrera fler människor hänger ihop med vilken nivå vi har på migrationen, det behöver finnas en balans, sa hon.
Sedan tog hon upp att det gick bra att integrera dem som flydde undan kriget på Balkan på 1990-talet, bland annat för att de enkelt kunde beblanda sig med majoritetsbefolkningen, men att det på 2000-talet blivit svårare.
Men, konstaterade Ebba Busch:
– Om alla i Sverige bemötte nyanlända och dem som står utanför majoritetssamhället på samma sätt som svenska församlingar och kyrkor gjorde, då skulle vi inte ha något utanförskap. Om hela Sverige hade den inställningen och tog det mellanmänskliga ansvaret att hjälpa sin nästa in i samhällsgemenskapen, då skulle vi ha löst integrationen.
Till skillnad från andra partiledare som betonat att integration främst handlar om jobb och språk valde Ebba Busch att markera att integration även handlar om värderingar, att det krävs en värderingsmässig integration. Här, menar hon, har vi i Sverige ofta duckat en nödvändig debatt vilket gjort att exempelvis hedersförtryck kunnat växa sig starkt.
– Det är ett svek mot vår nästa.
Utsatt som kristen
Flera gånger i samtalet blev KD-ledaren personlig om sin tro, inte minst när hon fick frågan om hur hon ser på unga kristna som trakasseras i skolan. Ebba Busch berättade om sin egen bakgrund i en kristen friskola och att hon ofta i livet tvingats stå till svars för sin tro, även som partiledare. Hon konstaterade att makthavare har ett stort ansvar för hur vi talar om tro i det offentliga.
– Vi är vana i Sverige med att kristen tro kan vi göra vilken grov satir som helst med och att det får vi köpa i yttrandefrihetens namn.
Faran med detta, menade Ebba Busch, är att det nästan blivit norm att häckla troende människor.
– Här kan jag relatera till många muslimer som också blir utsatta för diskriminering och rasism. Jag ser med stor oro och sorg på det, för det är viktigt hur vi pratar om tro i det offentliga rummet.
[ Ebba Busch: "Vi måste kunna skilja mellan bra och dålig religion" ]
---
Fakta: Partiledarutfrågningarna i Vårgårda
- Ebba Busch (KD) var den sjätte av åtta partiledare som frågades ut av pastorerna Britta Hermansson och Joakim Hagerius i Equmeniakyrkans partiledarutfrågningar i Vårgårda.
- Det här har varit en tradition sedan 1968 och på söndag går utfrågningarna i mål då statsminister Magdalena Andersson (S) kommer.
---