Nyheter

25 kyrkor på Gotland stänger efter skadegörelse

Efter flera fall av skadegörelse stänger nu samtliga kyrkor på norra Gotland

Under helgen tömdes två brandsläckare i Bro kyrka och förödelsen blev stor. – Det är ett övergrepp på vår kyrka, vårt kulturarv och vår tro. Men samtidigt har många reagerat starkt på det som hänt, och människor sluter nu upp runt kyrkan, säger kyrkoherde Martina Åkeson Wollbo till Dagen.
Två brandsläckare hade tömts i Bro kyrka under helgens skadegörelse, och förödelsen blev stor.

Enligt pastoratet har det bara i år inträffat ett 30-tal incidenter i kyrkorna på norra Gotland, trots att det funnits bevakningsfirmor som patrullerat. Efter helgens skadegörelse där flera kyrkor drabbades nåddes en “kulmen”, säger Martina Åkeson Wollbo till Dagen. Därför beslutade Norra Gotlands pastorat att med omedelbar verkan stänga samtliga 25 kyrkor, förutom för gudstjänster och sammankomster.

– Det var ett tungt beslut att fatta, säger fastighetschefen Kenneth Mars Hardingz i ett pressmeddelande.

Öppenheten drabbas

– Vi har varit stolta över att ha kyrkorna öppna generösa tider, och vi vet att det betytt mycket för människor som kunnat söka sig till kyrkorna och finna en stunds ro.

Martina Åkeson Wollbo säger att öppenheten nu drabbas.

– Vi har haft kyrkorna öppna även nattetid, vi har haft ett tillitsfullt sätt när det gäller öppettider. Det finns människor som vill besöka kyrkorna och som nu drabbas av detta. Det är en bristande respekt, säger hon.

- Skadegörelsen är ett angrepp på vår kyrka och vår tro, säger Martina Åkeson Wollbo, kyrkoherde på Gotland.

Pulversläckare tömdes

De kyrkor som blev utsatta för skadegörelse i helgen var förutom Bro kyrka också Lärbro och Tingstäde kyrka. Dessa händelser är nu polisanmälda.

Vet ni något om vilka som står bakom skadegörelsen?

– Nej. Men vi får en känsla av att det handlar om yngre människor som inte har något bättre för sig. Skadegörelsen är av typen busstreck. Vi har haft den här typen av incidenter i ett halvår ungefär: klotter i gästböcker, fimpar, ölburkar. Jag tänker att de som sprutar brandsläckare inte riktigt förstår att det sedan krävs månader av sanering. Det är inte bara att dammsuga bort.

– Till en början tänkte man om den skadegörelse som skedde ungefär: ´ja, ja, det är priset för att vi har kyrkorna öppna´.

Två brandsläckare hade tömts i Bro kyrka under helgens skadegörelse, och förödelsen blev stor.

Starka reaktioner

Men efter helgens skadegörelse var måttet rågat, säger hon. Då “busringdes” det också i kyrkklockor vid tiosnåret och många undrade vad som stod på.

– En klen tröst är kanske att vi inte är de enda som är utsatta, även en båtklubb har fått påhälsning. Man misstänker att det rör sig om samma personer.

Mer av tröst står att finna i det faktum att många människor har hört av sig efter att medier uppmärksammat stängningen av kyrkorna.

– Många har reagerat starkt, och sluter nu upp runt kyrkorna.

Kommer att öppnas igen

Lösningen för att kunna öppna kyrkorna igen är, säger hon, att hitta människor som bor i närheten som vill ta ansvar för att öppna och stänga kyrkorna – något som kyrkans anställda inte hinner med, eftersom det handlar om så många kyrkor.

– Det finns redan nu människor som har anmält sig. Vi kommer att öppna kyrkorna en efter en. Vi har förstås också redan nu kyrkorna öppna vid gudstjänster och förrättningar. Men vi kommer fortsatt inte att ha öppet nattetid, säger Martina Åkeson Wollbo, som berättar att en kyrka öppnar redan på fredag eftersom närboende har tagit på sig uppgiften att öppna och stänga.

Hon säger att mitt i all bedrövelse finns det också något positivt i att människor är så måna om kyrkorna.

– Vår vaktmästare berättar att han fått fina samtal med människor. Jag tror att det här till sist också kan föra något gott med sig.

---

Fakta: En av Gotlands mest kända kyrkor

  • Bro kyrka är en av Gotlands mest kända kyrkor. Den är belägen på väg 148 mellan Visby och Fårösund. Den har torn och kor från 1200-tal samt långhus från omkring 1300.
  • Lärbro kyrka har ett ovanligt åttkantigt torn. Kyrkan är uppförd i etapper, äldst är kor och långhus från 1200-talet, medan tornet är byggt cirka 1350.
  • Tingstäde kyrka är en av de största medeltida landsbygdskyrkorna på Gotland. Dess äldsta delar dateras till cirka 1200. Kyrkan har ett 55 meter högt torn och tack vare det har den kunnat fungera som sjömärke, trots att den ligger tio kilometer från kusten.


---

Fler artiklar för dig