Nyheter

Tidigare anställd anklagar Hillsong för ekonomisk misskötsel

Den australiska församlingen anklagas för att ha använt skattefria pengar felaktigt

En Hillsongmedarbetare i Australien som slutade tidigare i sommar anklagar nu församlingen för tvivelaktig skötsel av ekonomin. Hon hävdar också att hon uppmanats utforma vilseledande förklaringar som skulle presenteras för myndighetsutredare.
Nu meddelar Hillsongs internationella ledning att förändringar ska genomföras.

Den australiska myndigheten för välgörenhetsorganisationer, ACNC, genomför sedan i våras en utredning av Hillsong. Inom ramen för utredningen har en tidigare anställd på Hillsongs ekonomiavdelning, Natalie Moses, lämnat in ett yttrande i vilket församlingen anklagas för att sköta ekonomin på ett bristfälligt sätt, rapporterar ABC News.

Bland annat uppger Moses att Hillsong sett till att göra internationella utbetalningar från USA för att slippa få överföringarna bokförda i Australien. Vidare uppger hon att församlingen använt skattefria pengar till att renovera en av sina fastigheter samt till att skänka “stora kontanta gåvor” till församlingsgrundaren Brian Houston och hans familj. Brian Houston tvingades tidigare i år lämna rollen som Hillsongs senior pastor, med hänvisning till att han brutit mot Hillsongs uppförandekod för pastorer.

Reste frågetecken

Natalie Moses anställdes i mars 2020 som samordnare för Hillsongs styrning och insamlingsverksamhet. Hon ska återkommande ha rest frågetecken rörande skötseln av församlingens ekonomiska förehavanden och då kommit på kant med ekonomichefen Peter Ridley. Moses uppger att hon blev av med sin tjänst i mitten av juni i år, efter att hon vägrat gå med på att utforma vilseledande förklaringar som skulle presenteras för utredarna hos myndigheten ACNC.

Av handlingar som Moses nu lämnat in till domstol framgår att hon under sin tid som anställd laddade ner cirka 40 000 konfidentiella arbetsfiler, vilket ogillades av Hillsong. Själv menar hon att filerna var nödvändiga för att hon skulle kunna utföra sitt arbete.

Hillsongs advokater säger att församlingen fortsätter samarbeta med utredarna från ACNC och att församlingen kommer försvara sig mot anklagelserna, rapporterar ABC News.

Phil Dooley, interimpastor under Brian Houstons time out, meddelade nyligen att förändringar av Hillsongs organisatoriska struktur kommer att meddelas i ett möte under tisdagen.

Phil Dooley.

---

Fakta: Hillsong

  • Församlingen Hills Christian Life Center, som senare fick namnet Hillsong, grundades av Brian och Bobbie Houston i Australien 1983.
  • I dag är Hillsong en global kristen rörelse med församlingar i 27 länder världen över, däribland Sverige.

---

Fler artiklar för dig