Pingst Miljö är en nystartad grupp som vill lyfta miljö- och skapelsefrågorna inom pingströrelsen.
I höst väntas 800 pingstpastorer arbeta med material gruppen har skickat ut.
– Ibland handlar det bara om att rädda människor till tro på Jesus, men det hindrar inte att vi tar hand om skapelsen. Det är kärnverksamhet det handlar om, som vi fått av Gud att förvalta. Så enkelt är det, säger Samuel Folke, som är pastor i Pingstkyrkan i Avesta och ingår i Pingst miljö.
Han har tillsammans med gruppen varit med och författat material som gått ut till 800 pingstpastorer i hopp om att väcka ett större engagemang för skapelsefrågorna och miljön inom församlingarna.
– Vi hoppas att materialet leder till att frön sås och många initiativ tas inom olika lokala församlingar, säger han.
Att nå ut till församlingarna är ett av huvudfokuset i Pingst miljö arbete.
– Vi har sett att det finns större församlingar som har lokala grupper som jobbar med miljöfrågorna och där ser vi ett behov av att stötta, både praktiskt hur man gör i en församling, men också bearbetar det rent teologiskt, vilket är det andra fokuset, säger Sven-Gunnar Hultman, pastor i Grindtorpskyrkan i Täby.

Såg behovet
Gruppen Pingst miljö bildades för drygt ett år sedan. Sven-Gunnar Hultman hade ett samtal våren 2021 med Johannes Widlund, som har jobbat med hållbarhetsfrågor inom Pingstmissionens utvecklingsarbete, PMU och skrivit boken “God jord”. Båda sitter med i Sveriges kristna råds klimat- och hållbarhetsgrupp och såg behovet av en grupp som håller frågorna angående skapelse, miljö och ansvar levande inom pingströrelsen. Genom kontakter bildades gruppen Pingst Miljö och medlemmarna möts digitalt.
Nu har gruppen vuxit till åtta medlemmar som är spridda över landet men relaterar till pingströrelsen. I september har man sin första fysiska träff.
Vad hoppas ni mötet ska leda till?
– Att fler börjar tala om det här i sina församlingar och startar lokala grupper. En del bär på en grön kallelse och vi vill uppmuntra dem att de här frågorna är viktiga. Det kan vara avgörande för människors församlingsengagemang. De här frågorna blir också allt viktigare i samhället och avgörande för människor som kommer till kyrkan, säger Samuel Folke.
[ Marie Demker: Borde vi egentligen tänka på klimatet i stället? ]
Pastorers hjälp
För att så snabbt och effektivt som möjligt få ut budskapet hoppas man på pastorernas hjälp. I Pingst är alla pastorer indelade i processgrupper i det nätverk som finns.
– Vi skickade ett material för att lyfta frågorna kring skapelse och miljö. Det sa pingstledningen ja till, säger Samuel Folke.
Sven-Gunnar Hultman fortsätter:
– Pastorer är nyckelpersoner inom pingströrelsen. De har mycket ansvar för förkunnelsen. Kan man få in att Gud bryr sig om skapelsen, djuren och naturen och vårt ansvar, då tror jag man har lagt det på mjuk nivå, i stället för att källsortera eller inte.

Utmaning
Samtidigt inser gruppen att det här är svåra ämnen att ta upp i talarstolen.
– En del tycker att man kommer in på politiska områden. Det är viktigt att betona att livet är en helhet. Det handlar om att leva med Jesus i centrum så att han påverkar allt jag gör, säger Johannes Widlund.
Det är också viktigt att inte glömma hoppet vi har, understryker Sven-Gunnar Hultman.
– Gud är med i detta och har en plan för återupprättelse av skapelsen. Då är det vår uppgift att vara med.
[ Finns det goda politiska alternativ för mig som kristen? ]
---
Fakta: Pingst miljö + fem tips
Gruppen består av: Samuel Folke, Sören Perder, Johannes Widlund, Miranda Sand och Sven-Gunnar Hultman, David Norberg och Gabriella Grönberg.
Fem miljö-tips till församlingarna:
- Skänk pengar till välgörenhet - mindre kvar att konsumera för.
- Se över uppvärmningen av kyrkan - om det finns mer miljövänliga alternativ.
- Arbeta för cirkulär ekonomi - handla begagnat av varandra, låna av varandra (t ex verktyg).
- Se över inköp till fika och läger - sök miljövänliga alternativ.
- Se över resande i samband med konferenser och besök på missionsfältet.
---