Nyheter

Regimen i Nicaragua i öppen konflikt med kyrkan

Påve Franciskus manar till dialog i det centralamerikanska landet.

Konflikten mellan Katolska kyrkan och president Daniel Ortegas styre i Nicaragua ställs nu alltmer på sin spets, sedan en regimkritisk biskop greps i fredags.

Påve Franciskus har hittills inte kommenterat de eskalerande spänningarna mellan regering och kyrka i Nicaragua, och som bland annat lett till att Vatikanens diplomatiska sändebud fått lämna landet. Men vid sin sedvanliga söndagsbön på Petersplatsen i Rom tog påven till orda och manade till dialog.

– Jag vill uttrycka min övertygelse och min önskan att man kan finna grunden för en respektfull och fredlig samexistens genom en öppen och uppriktig dialog, sa han enligt Catholic News Agency (CNA).

Det var i fredags morse som polisen gick in i biskop Rolando Álvarez residens i stiftet Matagalpa i norra Nicaragua. Där greps biskopen tillsammans med flera andra personer, som i praktiken befunnit sig i husarrest sedan den 4 augusti. Biskopen, som varit en uttalad kritiker av sandinistregeringen, har anklagats för att uppvigla till våld.

Tidigare samma vecka stängde Daniel Ortegas regering åtta radiostationer och en tv-station i Matagalpa-provinsen. Sju av radiostationerna drevs av kyrkan.

“Terrorister och kuppmakare”

President Daniel Ortega har riktat sin vrede mot Katolska kyrkan ända sedan de stora demonstrationer som utlöstes av en pensionsreform i landet i april 2018. Minst 350 personer dödades i samband med protesterna, medan tusentals skadades, torterades och kastades i fängelse. Kyrkan uppmanades att medla i konflikten, men flera präster och biskopar tog samtidigt demonstranternas sida.

Daniel Ortega har sedan dess kallat biskopar och präster “demoner i prästkläder”, “terrorister” och “kuppmakare”, och 2019 gick Silvio José Báez, en annan regimkritisk biskop, i exil.

I mars i år utvisade Nicaragua Vatikanens diplomatiska sändebud, den apostoliske nuntien, ärkebiskop Waldemar Stanislaw Sommertag. I början av juli tvingades Moder Teresas systrar, Missionaries of Charity, lämna landet.

190 angrepp mot kyrkan

De senaste veckorna uppges polisen har gett sig på präster i synnerhet i stiften Matagalpa och Siuna, där en präst utan förklaring greps av polis den 13 augusti.

Enligt en rapport som sammanställts av advokaten Martha Patricia Molina Montenegro, som är knuten till Observatoriet för transparens och antikorruption, har hotelser, trakasserier och fysiska angrepp riktats mot biskopar, präster och kyrkobyggnader vid 190 tillfällen mellan 2018 och 2022.

“Det som är helt säkert är att dessa öppna angrepp mot religiösa inrättningar inte skedde åren innan president Ortega kom till makten”, kommenterar hon i rapporten.

---

Fakta: Nicaragua

  • Nicaragua i Centralamerika har 6,6 miljoner invånare och är ett av de fattigaste länderna på västra halvklotet. Basen i ekonomin är jordbruket, med kaffe som största exportvara.
  • Efter en revolution mot diktatorn Anastasio Somoza 1979 följde ett årtionde av inbördeskrig mellan den marxistiska sandiniströrelsen och USA-stödda rebeller.
  • Sandinisterna återkom till makten 2007 efter ett val, och Daniel Ortega blev på nytt blev president.
  • I november 2021 valdes Daniel Ortega om till en fjärde mandatperiod med nästan 76 procent av rösterna. Oberoende bedömare beskrev valet som avgjort på förhand.

---

Fler artiklar för dig