Nyheter

“Barnen bad om fortsatt evangelisation på Löttorp”

Elca:s styrelse: Våra planer är givetvis att fortsätta.

Barnen, ungdomarna och bönen har varit i fokus på årets sommarkampanj på Löttorps camping.
Nu blickar Elca, som ansvarar för campingens evangelisationsarbete, framåt.

Det låg något ödesmättat i luften sista mötet när Elca Löttorps sommarkampanj gick in för landning. Kommer man att fortsätta sitt arbete? Den frågan ställde sig en och annan. Den stora tältsalongen försvann innan pandemin, i början av året slutade två eldsjälar i Elcas styrelse och Sarah och David Åström meddelade att det här var deras sista sommar som värdpar. Allt sammanslaget har väckt oro.

Men enligt Olle Svensson, ekonomiansvarig på Elca-stiftelsen, finns inga planer på att avveckla.

– Våra planer är givetvis att fortsätta. Det kanske inte kommer att se ut på samma sätt som i år. Vi försöker alltid utveckla saker och ting. Vi räknar med att köra vidare 2023, säger han till Dagen.

Vi har hört orden förr, att man tänker fortsätta, men för den gamla “Löttorparen” som minns storhetstiden under flera årtionden, där möteskampanjerna pågick hela sommaren med start i juni till långt in i augusti, kan årets kampanj på drygt två veckor upplevas som liten och att det snarare talar för motsatsen.

I början av året lämnade Janne Peterson och Claes Ståhlgren sina uppdrag. Båda har suttit länge i styrelsen.

– De tyckte att de hade gjort sitt. Vi är inte fullt just nu, men under året ska vi tillsätta två nya styrelseledamöter, säger Olle Svensson.

Elcas sommarkampanj på Löttorp lockade många återvändare.

Värdparet Sarah och David Åström. som meddelat att de inte kommer att fortsätta nästa år, bedyrar också att det inte finns någon sanning i farhågorna.

– Det finns absolut inga planer på att lägga ner, säger David Åström.

– Det har känts bra. Vi slutar inte för att det har hänt något. Vi reser på heltid med sång och musik, då blir det lite mastigt när man ska ha så mycket ansvar.

Förutom att vara koordinatorer och värdpar har han och Sarah även haft sångstunder i Borgholm och Sandvik hamn, för att ha ett samarbete med de lokala församlingarna på Öland.

Sarah och David Åström var för tredje året i rad värdparet för Elcas sommarsatsning.

Nytt för årets sommarkampanj har varit en ungdomshelg och grillning av hamburgare efter kvällsmötena.

– Vi har haft ett ungdomsteam här och ungdomshelgen blev ganska lyckad. Vi tror att vi kan utveckla den vidare, säger Olle Svensson.

Sarah och David Åström märkte att grillningen var uppskattad.

– Folk vill ha gemenskap efter pandemin. Många kom och var med varenda kväll och stannade kvar i flera timmar, berättar paret.

Barn och bön

Även bönetältet som fanns förr öppnade upp i år.

– Förr på Löttorp ledde kvällsmötena ofta fram till eftermöten där man kunde gå in i bönetältet. Efter varje möte i år var det förebedjare i bönetältet och en del besökare gick in dit. Det kändes som hela kampanjen har tagit ett steg framåt på många olika plan, säger David Åström.

Den positiva andan och hur starkt många känner för platsen är något Sarah Åström tar med sig från sommaren.

– Många pratade om de gamla tiderna och bönehjältarna som har varit här. Det har en stor betydelse.

I år såg hon barn och ungdomar komma in i bönetältet. Hon tänker särskilt på några killar i åtta-tioårsåldern.

– De kände behovet av att få be om en fortsättning för Elca, för det här betyder mycket för dem. Det var fantastiskt att få höra det. Det var killar som hade varit med på barnmötena. Även ungdomar kom och vittnade om hur mycket det betydde att få komma tillbaka till Löttorp och Elca.

– Det är som att de suger åt sig av allting, säger Sarah Åström.

Om framtiden

För något år sedan köpte First camp Löttorp själva campingen. Men marken Elca hyr och arrenderar har inget med First camp att göra, den har en annan ägare. Däremot hoppas Elca på sikt utveckla ett starkare samarbete med campingägarna. Vid volleybollplanen på stranden har Elca haft aktiviteter i några veckor i sommar.

– Det har funkat hittills med First Camp Löttorp, men vi vill givetvis ha mer samarbeten, där vi både får ge och ta, säger Olle Svensson.

Volleyboll nere vid stranden på Löttorp.

– Vi hade en sportvecka tidigare. Vi körde Löttorpsvarvet bland annat. Vi hade också kafékvällar i campingägarnas restaurang. De bitarna har vi inte i dag, men vår målsättning är att komma tillbaka med sportaktiviteter. Det finns i våra framtidsplaner.

---

Fakta: Elca Löttorp sommarkampanj 2022

  • Elca står för Evangelisation på Löttorps camping, ett namn som hänger kvar sedan starten på 1970- talet då campingen hette Löttorps camping.
  • Årets sommarkampanj pågick i slutet av juli.
  • Värdpar var Sarah och David Åström.
  • I årets kampanj medverkade: Sarah och David Åström, Dan Ådahl, Emilia Lindberg, Maria Aronsson, Mr. Goran, Jonathan Wedin, Sam Wahlin, Ulf Rånge, Daniel Holmgren, Hans Jansson, Stephan och Carina Berg, Göran Isaksson, Johan och Gunilla Sigvardsson, Jonas och Liselotte Bergsten, med flera.

---

Fler artiklar för dig